Nederlandse Vereniging van journalisten

Mag dat zomaar?
Wie betaalt RSI?

Als redacteur heb ik al jarenlang ernstige RSI-klachten. Mijn werkplek is echter nooit aangepast. Inmiddels kan ik het werk niet meer uitvoeren. Ook thuis lijd ik schade en moet ik een huishoudelijke hulp inschakelen en speciale apparatuur aanschaffen. Kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen?
Een werkgever dient zoveel mogelijk te voorkomen dat zijn werknemers RSI krijgen. Schiet de werkgever hierin te kort, dan is hij aansprakelijk voor een schadevergoeding. Dit heeft de kantonrechter in Middelburg uitgesproken in het eerste vonnis over RSI. De kantonrechter oordeelde dat Zee Elektronics, producent van transformators, onvoldoende oog had voor de arbeidsomstandigheden van zijn ex-werknemer. Hij verrichtte repeterend werk, hetgeen tot pijnklachten leidde. Er werd een WAO-uitkering toegekend; RSI werd als officiële diagnose gesteld.
De kantonrechter meende dat de werknemer voldoende feiten en omstandigheden had gesteld, waaruit blijkt dat hij in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade heeft geleden. De werkgever heeft een zorgplicht ten opzichte van de werknemer. Hij moet dan ook bewijzen dat hij alles gedaan heeft, voor zover dit redelijkerwijs van hem kan worden verlangd, om te voorkomen dat de werknemer schade zou lijden. In dit geval kon de werkgever dat niet aannemelijk maken en werd daarom aansprakelijk geacht. In de procedure werd nog geen schadevergoeding toegekend. Eerst moet nog worden vastgesteld hoe hoog de schade is.
Juist omdat de werkgever een zorgplicht heeft, bestaat er niet zoiets als "eigen schuld" bij beroepsziektes. Het is dus mogelijk dat een werknemer met succes een schadevergoeding kan vorderen indien hij RSI heeft, ook wanneer RSI thuis is opgelopen door bijvoorbeeld het spelen van computerspelletjes. De voorwaarde is wel dat de werkgever tekort is gesloten in zijn zorgplicht.
Overigens zijn al veel werkgevers zich bewust van het risico van schadeclaims en zijn veel werkplekken aangepast.