Nederlandse Vereniging van journalisten

Verploeg IFJ-penningmeester af

Hans Verploeg stopt als penningmeester van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), na een periode van zes jaar. Dit onder meer doordat dat een onafhankelijke journalistieke positie door sommige leden lijkt te zijn ingeruild voor politieke overwegingen. Eind vorig jaar leidde een voorstel van IFJ-secretaris Aidan White tot een bestuurscrisis. White wilde een steunverklaring afgeven voor de Palestijnse journalistenorganisatie. Dit initiatief werd door een meerderheid gesteund, maar Hans Verploeg zag een specifieke steunverklaring aan de Palestijnse journalistenbond in dit stadium als een politieke keuze. De Palestijnse journalistenvereniging werd niet alleen ondemocratisch geleid, maar functioneerde vooral als een propaganda-apparaat. Uiteindelijk werd de gewraakte passage geschrapt. 'De reacties van Britse en Palestijnse collega's over de passage en het uitblijven van een antwoord van de IFJ-president hebben bij het NVJ-bestuur en bij mij grote vraagtekens opgeroepen. Vrijheid van meningsuiting in IFJ-organen lijkt ons een essentiële zaak', aldus Verploeg.
De bestuurscrisis is niet de enige reden voor Verploeg om zijn functie neer te leggen. Hij zet ondermeer kanttekeningen bij de drijfveren van sommige leden om de structuur van de lage bijdragen uit de welvarende landen aan de IFJ, en ook de Europese EFJ, te willen bewaken. In zijn ogen zijn de bijdragen zelfs te laag.
Daarnaast wijst hij op de toenemende blokvorming van groepen landen bij de algemene besluitvorming. 'Het gevaar van enkele sterke taalgroepen, gekoppeld aan regionale bundeling, verzwakt de IFJ als wereldorganisatie. Discussies over procedures krijgen dan de overhand. Er is nu al te weinig tijd voor inhoudelijke zaken, zoals persvrijheid, auteursrecht en de onafhankelijke opstelling jegens overheden en commercie.'
De algemeen secretaris van de NVJ beëindigt het werk als penningmeester tijdens het IFJ-congres van 11 tot en met 15 juni in Seoul. Hij verzekert zijn IFJ-collega's hun te blijven treffen in zijn andere functies als president van het Communication Assistance Fund (CAF) en bestuursfuncties bij Reporters Respond, FNV Mondiaal en bij de algemene IFJ-congressen.