Politiebericht Groningen: Diverse 31-05-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 31 mei 2001

Dagelijkse berichten

Bedum e.a.: snelheidscontroles
Op de Sint Annerweg in Bedum heeft de politie woensdagmiddag een snelheidscontrole gehouden. Daarbij werd van 195 voertuigen de snelheid gemeten. Vijftien bestuurders reden sneller dan de ter plaatse toegestane maximumsnelheid van 80 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 104 km per uur. Op de autosnelweg A7 bij Winschoten werd woensdagmiddag van 300 voertuigen de snelheid gemeten. 46 bestuurders overschreden de maximumsnelheid van 120 km per uur. De snelste reed 186 km. Van de 680 gecontroleerde voertuigen op de Eemshavenweg bij Zuidwolde reden er woensdagmiddag 22 harder dan de toegestane snelheid van 100 km per uur. De snelste automobilist reed 147. Bij een snelheidscontrole op de Scheiding in Marum tenslotte werden woensdagmorgen 63 overtredingen geconstateerd. 430 voertuigen passeerden de radarpost van de politie. De hoogst gemeten snelheid in Marum bedroeg 142 km per uur. Ter plaatse mag 80 worden gereden.

Veendam: inbreker overlopen
Toen een 27-jarige bewoonster van een woning aan de H.J. Topstraat in Veendam, die woensdagavond elders op bezoek was, even door het raam van haar woning wilde kijken om haar kinderen in de gaten te houden, overliep ze een inbreker. Die was aan de achterkant van de woning bezig een raam te forceren. De inbreker schrok van de vrouw en bedreigde haar met een schroevendraaier. Nadat hij nog een stuk speelgoed in de richting van de vrouw had gegooid wist hij te voet te ontkomen. De man vluchtte in de richting van de Vredenlustlaan. Hij had nog geen kans gezien de woning binnen te dringen. Onderzoek, door de politie, in de omgeving van de Topstraat leverde niets op. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

Hoogezand: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie woensdagavond, op de Hoofdstraat in Hoogezand, een 33-jarige automobilist uit Sappemeer aangehouden. De man reed in een bestelauto waarvan de achterverlichting niet brandde. Hij kreeg daarvoor een bekeuring, waarbij tevens bleek dat de man gerdonken had. Bij de ademanalyse op het politiebureau werd een alcoholpromillage van 1.25 gemeten. Na verhoor is de man met een dagvaarding heengezonden. Hij kreeg daarnaast een rijverbod van 5 uur opgelegd.

Grootegast: man aangehouden
Een 46-jarige man uit Afghanistan is woensdagavond door de politie aangehouden in het asielzoekerscentrum aan de Industrieweg in Grootegast. De man kreeg ruzie met een andere, onbekend gebleven, inwoner van het AZC over diens politieke uitspraken. De verdachte, die merkbaar onder invloed van alcohol verkeerde, werd daarover zo boos dat hij een thermoskan in de richting van zijn opponent gooide. Die raakte de man tegen het hoofd en beschadigde een schuifraam van de receptie van het AZC om vervolgens op de grond kapot te vallen. De agressieve man werd door personeel in bedwang gehouden door medewerkers van het AZC tot de komst van de politie. Hij is daarna meegenomen naar het politiebureau en ingesloten. Als hij nuchter is wordt van hem een verklaring afgenomen alvorens de man wordt heengezonden.

Noordhorn: brand in garage
Door nog onbekende oorzaak raakte een nieuwe auto in de showroom van een garage aan de Langestraat in Noordhorn woensdagavond in brand. Een politieman die bezig was met een snelheidscontrole merkte rookontwikkeling in de showroom op. Hij sloeg alarm en door omwonenden werd samen de garagehouder getracht de brand te blussen. Omdat de andere wagens niet wilden starten kon slechts één auto uit de showroom worden gereden. De brandweer was snel ter plaats en kon voorkomen dat de er een grote brand ontstond en veel schade werd veroorzaakt. Er ontstond wel veel rookschade. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Leek: gewonde bij ongeval
Een 42-jarige motorrijder uit Ruinerwold is woensdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Diepswal in Leek. De man verleende op de kruising met de Kalkoven geen voorrang aan een 52-jarige automobilist uit Nietap. Beide voertuigen schampten elkaar en de motorrijder kwam te vallen. Hij liep beenletsel op en is naar een ziekenhuis gebracht. Zijn motor is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Groningen: schietpartij op Grote Markt; vier mannen aangehouden Op de Grote Markt, voor het stadhuis, is donderdagochtend even voor 06.00 uur geschoten. De meldkamer van de politie, die de camerabeelden uitkijkt, zag dat een groepje mannen aan het vechten waren op de Grote Markt. Diverse eenheden werden naar het centrum gedirigeerd en tijdens de schermutseling van de mannen zijn er vermoedelijk twee schoten gelost op een 29-jarige man uit Groningen. Niemand raakte gewond door de schoten. Een kogel vernielde een ruit van een café aan de Noordzijde Grote Markt. Ter plaatse werden twee mannen 44-jarige man uit Curaçao en een 29-jarige man uit Groningen aangehouden. Op aanwijzen van de camerabedienaar werden in de Nieuwe Ebbingestraat nog twee mannen 31-jarige man zonder vaste woonplaats en een 29-jarige man uit Groningen aangehouden. Vanwege verzet van de beide verdachten werd er pepperspray gebruikt en konden ze worden aangehouden. De aanleiding van de vechtpartij en schietpartij is op dit moment niet duidelijk. De verdachte zitten vast voor nader verhoor en de technische recherche heeft een onderzoek op de Grote Markt ingesteld.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844.