Utrecht, 31 mei 2001

P E R S B E R I C H T

Groot aanbod biologische veebank Platform Biologica

Platform Biologica heeft ten behoeve van de vervanging van de veestapels van de zes wegens MKZ geruimde biologische (melk)veebedrijven alle biologische veehouders gevraagd of zij biologisch vee in de aanbieding hebben.

Dat resulteerde in een grote respons. Meer dan vijfenzestig bedrijven hebben gezamenlijk 1000 stuks biologisch vee aangeboden. Het varieert van enkele koeien en kalveren tot het aanbod van gehele veestapels. Het gaat om vee van verschillende rassen zoals Holstein Frisian, MRIJ en Brown Swiss. Ook is er gehoornd vee aangeboden dat voor de biologisch-dynamische bedrijven een verplichting is. Het aanbod is belangrijk omdat biologische melkveebedrijven volgens de EU-regels voor de biologische landbouw met biologisch vee moeten werken. In noodsituaties is inbreng van gangbaar vee mogelijk maar daarvoor geldt logischerwijs een omschakelingsperiode. Inmiddels benaderen de getroffen ondernemers de aanbiedende biologische veebedrijven.

Platform Biologica heeft bij het ministerie van LNV gepleit voor een passende vergoeding van de geruimde biologische veestapels. De aanschaf en opbouw van een biologische veestapel en de biologische productiewijze brengen veel extra kosten met zich mee. In het Verenigd Koninkrijk wordt een hogere vergoeding voor geruimd biologisch melkvee uitgekeerd. LNV heeft het engelse voorbeeld nog niet gevolgd.