Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Laagvliegoefening boven Noord-Nederland

31-05-2001

De Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht houden tot 9 juni onder de naam Basic Windmill een oefening in en boven het militaire oefenterrein de Marnewaard. Bij deze oefening, gericht op het trainen van zowel personeel van de landmacht op de grond als F-16 vliegers van de luchtmacht, mag op sommige dagen lager boven de Marnewaard en in mindere mate - Noord-Oost Groningen worden gevlogen dan gebruikelijk. Bij deze vliegactiviteiten worden woonkernen vermeden, terwijl boven de Waddenzee en de vogelbroedgebieden niet lager dan de normale minimum vlieghoogte van 300 meter mag worden gevlogen.

Basic Windmill is een regelmatig terugkerende oefening waarbij zogenoemde Forward Air Controllers van de Koninklijke Landmacht worden getraind. Dit zijn militairen die een speciale opleiding hebben gehad in het geven van aanwijzingen aan jachtvliegers voor het aanvallen van gronddoelen. Daarbij worden de vliegers als het ware naar hun doel gepraat. Voor F-16 vliegers van de luchtmacht biedt de oefening de gelegenheid om te trainen in het uitvoeren van zogenoemde Close Air Support-opdrachten. Dit zijn aanvalsmissies die doorgaans worden uitgevoerd in de frontstrook tijdens een conflict. Uiteraard worden bij Basic Windmill geen échte doelen aangevallen, maar worden deze gesimuleerd.

Teneinde de trainingswaarde zo optimaal mogelijk te maken, is toestemming verleend om tijdens Basic Windmill lager te vliegen dan gebruikelijk in bepaalde delen van de Marnewaard en in mindere mate boven Noord-Oost Groningen. Dit mag op 31 mei, 1 juni en van 5 tot en met 8 juni, steeds van 09.30-11.30 uur en van 13.30-15.30 uur.