Gemeente 's-Hertogenbosch

Twee bedrijven ontvangen gemeentelijk milieucertificaat

do 31 mei 2001

Op dinsdag 29 mei jongstleden heeft wethouder C. van Katwijk milieucertificaten uitgereikt aan Haagtechno en aan Van den Udenhout. Dit gemeentelijk certificaat is het bewijs dat op het moment van de toetsing deze twee bedrijven alle milieusparende maatregelen hebben uitgevoerd, de milieuzorg goed is georganiseerd en alle wettelijke milieuregels worden nageleefd. Het verkrijgen van het certificaat was alleen mogelijk voor bedrijven die gebruik hebben gemaakt van het Milieuadvies Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

Milieuadvies

Het Milieuadvies MKB is vorig jaar uitgebracht aan vijftien bedrijven. Daarvoor heeft de gemeente samengewerkt met het adviesbureau DVL Milieu & Techniek uit Weert. In de adviezen is onder andere aangegeven welke milieusparende maatregelen bij de bedrijven nog mogelijk waren. Het ging daarbij vooral om energie- en waterbesparing en om het beperken van het ontstaan van afvalstoffen. Ook is nagegaan of de bedrijven voldeden aan de wettelijke milieuregels en is gekeken naar de wijze waarop de milieuzorg binnen de bedrijven was georganiseerd.

Toetsing

In de daaropvolgende rapportage aan het bedrijf is precies aangegeven welke maatregelen moesten worden genomen om in aanmerking te komen voor het milieucertificaat. Zes bedrijven van de vijftien hebben een verzoek ingediend voor een toetsing. Uiteindelijk kwamen twee bedrijven voor het certificaat in aanmerking. Haagtechno is sinds 1990 gevestigd aan de Europalaan op het bedrijventerrein De Herven. Naar aanleiding van het Milieuadvies MKB zijn met name energiebesparende maatregelen opgespoord en uitgevoerd in het dealerscentrum. Van den Udenhout is gevestigd aan de Balkweg eveneens op De Herven. Het bedrijf heeft naar aanleiding van het Milieuadvies MKB een aantal energie en -waterbesparende maatregelen genomen. Tevens is de organisatie van de milieuzorg verbeterd. Zo zijn een milieubeleid en concrete milieudoelstellingen vastgelegd.