Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
72

Directie:
voorlichting

31-05-2001

Status:
informatie

Twee miljoen voor Duitslandprogramma hoger onderwijs

Er komt een nieuw Duitslandprogramma voor het hoger onderwijs. Hiervoor is jaarlijks maximaal twee miljoen beschikbaar over een periode van vier jaar. Minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen maakte dit vandaag bekend op een bijeenkomst ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam (DIA).
Het plan voor een nieuw Duitslandprogramma is in opdracht van het ministerie van OCenW opgesteld door het Duitslandinstituut (DIA), in overleg met betrokken onderwijs- en onderzoeksinstellingen en andere belanghebbenden. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar de inrichting van een nationaal platform voor het verzamelen en verspreiden van kennis over het hedendaagse Duitsland.

Binnen zes themagroepen wordt aandacht besteed aan kernonderwerpen voor kennis over het hedendaagse Duitsland. Dit programmaonderdeel is toegankelijk voor alle onderwijs- en onderzoeksinstellingen die zich met het thema Duitsland bezighouden. De coördinatie is in handen van het DIA.

Daarnaast gaat in het najaar een zogenoemd Graduiertenkolleg van start; een onderzoeksschool waar promovendi van alle universiteiten terecht kunnen. Dit interdisciplinaire onderzoekscentrum wordt mede gefinancierd door de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD).