Gemeente Rijswijk

Gemeenteberichten
31 mei 2001


* Rijswijk publiceert maandelijks verkeerskaart
* Werk in uitvoering tot en met augustus 2001
* Proefalarm

* Helft openbare telefooncellen verdwijnt
* Luisbestrijding op natuurlijke wijze

* Verkeersbesluit

* Wet Milieubeheer

* Wet op de Ruimtelijke Ordening

* Bouwaanvragen/-meldingen

* Verleende kapvergunningen

* 47e avondvierdaagse in Rijswijk

Rijswijk publiceert maandelijks verkeerskaart
Overzicht verkeersmaatregelen en omleidingen

Iedere maand publiceert de gemeente Rijswijk een overzicht van de diverse werkzaamheden die van invloed zijn op de doorstroming van het verkeer. Het is een planning van wegwerkzaamheden waarbij wordt aangegeven om wat voor werk het gaat, de start van de werkzaamheden en de geplande datum van afronding. De genoemde werkzaamheden hebben vaak tot gevolg dat er speciale verkeersmaatregelen moeten worden getroffen (bijvoorbeeld tijdelijk verminderen van het aantal rijstroken) dan wel een omleidingsroute moet worden uitgezet.

Bij de beschrijving zit een plattegrond van Rijswijk waarop duidelijk staat aangegeven waar in Rijswijk aan de weg gewerkt wordt. In één oogopslag wordt duidelijk waar in Rijswijk zich mogelijke knelpunten bevinden.

Zoals gezegd worden de beschrijving en de verkeerskaart maandelijks geactualiseerd en aan de plaatselijke pers verstrekt. De laatst verschenen verkeerskaart is bijgewerkt tot en met augustus 2001.

Bij de balie van het team Communicatie in het gemeentehuis kunt u een afdruk van de actuele verkeerskaart gratis afhalen tijdens de openingstijden (geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur).

Poster
Speciaal voor organisaties is het kaartje vergroot tot posterformaat. Belangstellende instellingen kunnen zich via het team Communicatie (telefoon 070 3959863) laten plaatsen op de verzendlijst.

De laatst verschenen verkeerskaart is bijgewerkt tot en met augustus 2001. U treft een complete afdruk hierbij aan. De afdrukkwaliteit van het kaartje op krantepapier laat te wensen over, vandaar dat het kaartje op de gemeentelijke website staat afgedrukt en tevens gratis is af te halen bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis aan de Generaal Spoorlaan 2.

.

Proefalarm

Zoals u wellicht weet, worden in Rijswijk onder meer sirenes ingezet om de bevolking te waarschuwen in geval van een calamiteit. Deze sirenes worden periodiek getest door middel van een zogenaamd luid proefalarm. Afgesproken is dat jaarlijks in heel Nederland op de eerste woensdag in juni het proefalarm zal klinken.

Op woensdag 6 juni a.s. zullen dan ook om klokslag 12.00 uur alle sirenes in Rijswijk tweemaal achter elkaar afgaan. Schrik niet!

.

Helft openbare telefooncellen verdwijnt

Als gevolg van de opmars van de mobiele telefoon verdwijnen op korte termijn in Rijswijk 16 van de 31 openbare telefooncellen.

Het beleid van KPN Telecom is om alle cellen waarin minder dan 11 gesprekken per dag plaatsvinden te verwijderen. Voor Rijswijk betekent dit dat in totaal 20 telefooncellen verwijderd zouden moeten worden. De gemeente heeft er bij KPN op aangedrongen om in elk geval vier van de 20 te verwijderen cellen voorlopig te laten staan. Het gaat hierbij om de cellen aan de Dr. H. Colijnlaan en de Hoogkamerlaan bij de stationsingangen op het Piramideplein, de Tubasingel en de Dr. H.J. van Mooklaan (bij wijkcentrum Stervoorde). In goed overleg met KPN is besloten om deze vier cellen te laten staan. Bij de keuze voor deze vier telefooncellen is onder meer gelet op aspecten als geografische spreiding, sociale veiligheid en specifieke locatie (bij NS-station).

De 16 te verwijderen telefooncellen staan in de volgende straten:
* Schaapweg;

* Strijplaan;

* Populierlaan;

* Haagweg;

* Mauvelaan;

* Van Vredenburchweg (nabij Bonifatiuskerk)
* Van Vredenburchweg (nabij Prinses Beatrixlaan)
* Huis Te Landelaan;

* Minister Aalberselaan;

* Prinses Margrietsingel;

* Mgr. Bekkerslaan;

* Verrijn Stuartlaan;

* Steenplaetsstraat;

* Prinses Beatrixlaan;

* Kerklaan;

* Dr. H.J. van Mooklaan (nabij Albert Schweitzerlaan).
De KPN zal de 16 aangewezen cellen begin augustus van dit jaar verwijderen.

.

Luisbestrijding op natuurlijke wijze

Op plaatsen waar vooral esdoorns, iepen of lindebomen groeien, kunnen de straten, auto's en/of het straatmeubilair vanaf eind mei bedekt raken met een dun laagje honingdauw.
Dit is een doorzichtige, kleverige vloeistof die door bladluizen wordt afgescheiden. De luizen die dit veroorzaken leven van de bladsappen van de bovengenoemde bomen.
Op de honingdauw kunnen zich schimmels ontwikkelen zoals de roetdauw. Het kleverige laagje wordt dan ook nog zwart. Deze substantie zorgt voor overlast, vooral als het een poosje niet regent. De overlast is te bestrijden door de inzet van natuurlijke vijanden. Deze vijanden zijn o.a.: insecten etende vogels (vooral vogels die nog kleine jongen hebben), larven van zweefvliegen, bepaalde sluipwespen, larven van gaasvliegen, larven van lieveheersbeestjes en volgroeide lieveheersbeestjes.
De afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Rijswijk gaat de komende maanden een milieuvriendelijke proef uitvoeren. In een aantal straten, verdeeld over Rijswijk, worden namelijk binnenkort de larven van lieveheersbeestjes uitgezet. Deze larven kunnen per dag 50 tot 100 bladluizen verorberen.
Op deze wijze hopen we de overlast voor U te beperken. De proef wordt door onze ecologische beheerder op de voet gevolgd en naar aanleiding van de bereikte resultaten wordt bekeken of dit initiatief voor herhaling vatbaar is.
In de volgende straten en lanen worden de larven uitgezet:
* Beetslaan
tussen de Da Costalaan en nr. 104

* Fagotstraat
tussen nr. 29 en nr. 51 langs de parkeerplaats
* Henri ter Hallsingel
tussen nr. 30 en nr. 46
tussen nr. 20 en nr. 29

* Prinses Irenelaan
tussen nr. 30 en nr. 50
tussen nr. 20 en nr. 29

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen?
Dan kunt u de informatie- en klachtenlijn van de afdeling Beheer Openbare Ruimte bellen; tel. 070-394 42 47, op werkdagen bereikbaar van 8.00-12.00 uur en van 12.30-16.00 uur).

.

Verkeersbesluit

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij hebben besloten tot het instellen van een parkeerverbod op de Laan van 's Gravenmade en het voorzien in een tijdelijke parkeerstrook.
Dit verkeersbesluit ligt met ingang van 31 mei 2001 gedurende zes weken ter inzage bij het team Communicatie, kamer 77, Generaal Spoorlaan 2 (geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur).

.

Wet Milieubeheer

Burgemeester en wethouders van Rijswijk zijn (gelet op artikel 3:19, tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht) voornemens positief te beschikken op de aanvraag om vergunning ingevolge de Wet milieubeheer voor perceel:

* De Vriesstraat (ong.), voor het oprichten en in werking hebben van een regelkamer ten behoeve van de stadsverwarming.

Ter bescherming van het milieu zijn aan de bovengenoemde ontwerp-milieuvergunning diverse voorschriften en/of beperkingen verbonden.
De ontwerp-milieuvergunning ligt vanaf heden gedurende vier weken (tot en met 29 juni 2001) ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, gevestigd aan de De Bruijn Kopsstraat 4 te Rijswijk, op alle werkdagen geopend van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.
Bovendien liggen de stukken gedurende deze termijn iedere maandagavond ter inzage in de Brandweerkazerne, Jacob van Offwegenlaan 55, van 17.00 tot 20.00 uur.
Schriftelijke bedenkingen kunnen tot genoemde datum worden gezonden aan het College van burgemeester en wethouders, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk. Ook kunnen in die periode mondelinge bedenkingen worden ingediend na telefonische afspraak via tel. 070 -39 59 870. Degene die schriftelijk bedenkingen indient, kan aan het College verzoeken zijn/haar persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Inlichtingen over de ter inzage liggende stukken kunt u telefonisch inwinnen bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, via telefoonnummer 070 - 39 59 870.

.

Wet op de Ruimtelijke Ordening

De burgemeester van de gemeente Rijswijk deelt mee dat door de directeur dienst Grondgebiedzaken een aanvraag om vrijstelling van het bestemmingsplan is ingediend voor het tijdelijk oprichten van een schoolgebouw op het perceel plaatselijk bekend als Laan van Deelen, kadastraal bekend als gemeente Rijswijk, sectie E nummer 2239.

Het bouwplan is niet in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan "Ypenburg" .

Aangezien het hier een bouwwerk van beperkte omvang betreft overwegen burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan, met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
De bouw- en situatietekeningen liggen met ingang van 31 mei 14 dagen, gedurende de openingstijden van 08.30 tot 12.00 uur, ter inzage bij de sectie Bouw- en Woningtoezicht van de afdeling Vergunningen en Handhaving, kamer 008, de Bruyn Kopsstraat 4 (dependance gemeentehuis), alhier.
Gedurende deze termijn kan een ieder tegen het verlenen van de vrijstelling schriftelijk bezwaren indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 5305, 2280 HH te Rijswijk.

.

Bouwaanvragen/-meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk delen mee dat de volgende bouwaanvragen/-meldingen zijn ontvangen:

* bouwaanvraag, ingediend op 03-05-2001: het oprichten van een fietsenstalling
te: Sir Winston Churchilllaan 366.

* bouwaanvraag, ingediend op 23-04-2001: het vergroten van een woning d.m.v. een
aanbouw aan de achterzijde te: Prinses Irenelaan 216.
* melding, ingediend op 04-05-2001: het gedeeltelijk vergroten van een woning d.m.v. een
aanbouw te: Prinses Irenelaan 216.

* bouwaanvraag, ingediend op 07-05-2001: het oprichten van een berging te: Ieplaan 41.

* bouwaanvraag, ingediend op 07-05-2001: het vergroten van een garage te: Sir Winston
Churchilllaan 147.

* melding, ingediend op 02-05-2001: het geheel vernieuwen van een berging te: Kerklaan 169.

* bouwaanvraag, ingediend op 04-05-2001: het oprichten van een dakterras te: De Ruijt 6.

* bouwaanvraag, ingediend: 07-05-2001: het gedeeltelijk veranderen van een gevel d.m.v.
een kozijnwijziging te: Minister Aalberselaan 96.

.

Verleende kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn verleend per 31 mei 2001:

* Treubstraat;
2 lijsterbessen, 4 esdoorns en 1 meidoorn, wegens het maken van een inrit.
Op grond van artikel 4.5.2., lid 3 van de APV wordt toestemming verleend om met het
vellen van de bomen op 31 mei 2001 een aanvang te nemen.
* Schaapweg (middenberm) tussen de George Washingtonlaan en de Generaal Spoorlaan;
6 iepen, wegens de aanleg van de AWZI-leidingen Op grond van artikel 4.5.2., lid 3 van de APV wordt toestemming verleend om met het
vellen van de bomen op 31 mei 2001 een aanvang te nemen.
* Schaapweg (tegenover sporthal De Schilp); 2 sierkersen, 1 plataan en het verplanten van 14 linden, wegens de aanleg van een rotonde.
* Dr. Poelslaan (groenstrook t.h.v. nr. 30); 2 coniferen wegens te forse groei.

Er moet doorgaans 6 weken gewacht worden met het kappen i.v.m. de mogelijkheid van het aantekenen van bezwaar.

Deze kapvergunningen liggen vanaf de datum van verlening gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, De Bruyn Kopsstraat 4. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden (personen die zicht op de boom hebben) tegen het verlenen van de kapvergunning een gemotiveerd schriftelijk bezwaar indienen bij Burgemeester en Wethouders, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

Voor nadere informatie kunt u iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen via telefoonnummer 39.59.274.

.

47e avondvierdaagse in Rijswijk

Voor de 47e maal wordt in Rijswijk in samenwerking met de Zuid Hollandse Wandelsport Bond de avondvierdaagse in Rijswijk gehouden.

De wandelavonden zijn dinsdag 12 juni, woensdag 13 juni, donderdag 14 juni en vrijdag 15 juni 2001.
Ook dit jaar zijn er weer wandelroutes van 5 en 10 km. De 5 km is met name bestemd voor kinderen tot 12 jaar met hun begeleiders en 55+ wandelaars.

De inschrijving voor de avondvierdaagse is dit jaar:
* Vrijdag 8 juni tussen 08.30 - 14.00 uur
* Maandag 11 juni tussen 08.30 - 14.00 uur
* Dinsdag 12 juni tussen 08.30 - 14.00 uur
Gemeentehuis Rijswijk, sectie Communicatie, kamer 77, Gen. Spoorlaan 2.

Het startbureau op de wandelavonden voor beide routes is gevestigd in de hal van het Gemeentehuis Rijswijk, Gen, Spoorlaan 2.

Het inschrijfgeld bedraagt f. 5,- per persoon. Ieder krijgt voor zijn/haar prestatie een medaille uitgereikt.

Een groep bestaande uit tenminste 10 personen met leider/leidster, ontvangt tevens een groepsmedaille.

.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.