++++ Referendum Nieuws, 31 mei 2001 ++++

XPIN: IS HET REFERENDUM INNOVATIEF?

Binnenkort gaat Xpin van start, een nieuw bureau voor innovatieve beleidsvorming voor de publieke sector. Xpin verzamelt voorbeelden van innovatieve beleidsvorming en brengt deskundigen, ambtenaren en politici bij elkaar. Het is vanuit een aantal ministeries opgezet.

Vandaag (donderdag) kan iedereen van 12 tot 17 uur deelnemen aan de discussie op de website van Xpin, www.xpin.nl, over wat de belangrijkste uitdaging, meerwaarde en activiteiten van Xpin zouden moeten zijn. Ook kunt u reageren op en stemmen over stellingen die door deskundigen zijn aangeleverd. De uitkomst van deze discussie bepaalt mede hoe Xpin de komende jaren te werk gaat.

Het gevaar omtrent innovatieve beleidsvorming, zeker bij initiatieven vanuit de overheid, is dat het veelal weinig meer behelst dan dat burgers weliswaar meningen en ideeen mogen leveren, maar geen medebelissingsrecht hebben. De politiek besluit waar input van burgers is toegestaan, hoort de ideeën aan, en besluit vervolgens welke ze al dan niet zal gebruiken in haar besluitvorming. Van een 'volksheerschappij' waarin burgers uiteindelijk het laatste woord hebben - zoals in Zwitserland, 24 Amerikaanse deelstaten, Porto Alegre, Bayern, ... - is in Nederland doorgaans geen sprake.

De werkelijke innovatie anno 2001 luidt dat burgers, naast leverantie van meningen, ideeën en opties, ook de uiteindelijke beslissing kunnen nemen indien zij dit wensen. Dit zal leiden tot een structurele luisterende houding van politici - ze moeten dan wel... - en een belangrijke stimulans vormen voor politieke deelname van burgers. Want wat heeft het voor zin om je te verdiepen in zaken waar je vervolgens niets over te zeggen hebt? Het referendum en het volksinitiatief - aangevuld met zaken als meerkeuzereferenda, combinatie van stemdagen en stemmen op afstand - zijn bij uitstek geschikt om dit uiteindelijke beslissingsrecht in grote politieke eenheden te waarborgen.

Wilt u dit inbrengen in de discussie, dan bent u van harte welkom op www.xpin.nl van 12 tot 17 uur.

N.b. Op dit moment is www.xpin.nl kennelijk nog niet bereikbaar, www.netuni.nl/xpin/ wel.

++++ Dit is Referendum Nieuws, de email nieuwslijst van het Referendum Platform, geredigeerd door Arjen Nijeboer. Stuur dit bericht s.v.p. door naar vrienden, kennissen of geestverwanten. Geef uzelf of anderen op voor Referendum Nieuws op www.referendumplatform.nl ++++