Knop

Hoofdmenu

Boekbespreking

Tussen Kunst & Kitsch het boek

Het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch is alom bekend in Nederland. Liefhebbers hiervan, maar ook verzamelaars-in-spe en mensen die graag een prettig leesbaar boek pakken over het ontstaan van verschillende vormen van kunst, kunnen nu hun algemene kennis ophalen aan de hand van het boek Tussen Kunst & Kitsch.

Ellen van der Peet

Tussen Kunst & Kitsch is opgedeeld in twaalf hoofdstukken, geschreven door experts die regelmatig in het tv-programma te zien zijn. Fred Brom schreef het hoofdstuk Juwelen, Bram Aardewerk nam het Zilver voor zijn rekening en Fred Kats de Uurwerken. Deze hoofdstukken zijn, zoals het hele boek, bedoeld als inleiding; niet voor niets wordt doorverwezen naar andere publicaties en gespecialiseerde musea voor hen die écht diep in de materie willen duiken. Aan het eind van elk hoofdstuk worden een of meer bijzondere praktijkgevallen beschreven (zoals dat van die klok die geen 15.000 maar
150.000 waar bleek te zijn!).


· Het hoofdstuk Uurwerken geeft een overzicht van de geschiedenis van het uurwerk De verschillende soorten (antieke) klokken worden genoemd, net als de trends in de belangstelling hiervoor. Naast namen van grote klokkenmakers is een lijst opgenomen van musea waar bijzondere uurwerken te zien zijn.


· In het hoofdstuk Juwelen staat de geschiedenis van goud en van sieraden beschreven. Diamant, inclusief de slijpvormen, komt uitgebreid aan de orde, en er worden tips gegeven voor het onderhoud van sieraden. Na een korte verhandeling over parels besluit Brom met Art Nouveau en Art Deco. Handig is de uitgebreide literatuurlijst.


· Het hoofdstuk zilver legt in de behandeling van de geschiedenis de nadruk op de werkwijze van de zilversmid. Die wordt bijvoorbeeld al eeuwen gecontroleerd, zodat hij geen andere metalen gebruikt om de stukken zwaarder te maken, zo lezen we. Versiertechnieken voor zilveren objecten komen aan de orde, naast een overzicht van musea en handige literatuur.

Tussen Kunst & Kitsch is mooi van uitvoering: gebonden, vol kleurenfotos en tekeningen en met harde kaft. Onder redactie van Cees van Drongelen, uitgeverij Strengholt, Naarden, ISBN 90 5860 040 8.

Terug naar index

Federatie Goud en Zilver Postbus 904 2270 AX Voorburg tel: 070 - 386 77 77
Reacties naar: sierinfo@xs4all.nl