ABVAKABO FNV

Inventarisatie gezondheidsklachten bij werknemers in de zwembaden (31 mei)

Naar aanleiding van een aantal klachten die binnengekomen zijn bij de Vereniging Orgaan Psycho Syndroom (OPS) heeft ABVAKABO FNV besloten een inventarisatie te houden onder haar leden. De vereniging OPS heeft tijdens een ledenvergadering aangegeven welke gezondheidsklachten horen bij het Syndroom. Die verschijnselen riepen zoveel herkenning bij de leden op dat de bond dit heel serieus neemt.

Begin deze week is een brief naar de kleine duizend leden werkzaam in sport- recreatie- en ontspanningscentra gestuurd. Hierin wordt gevraagd om, als er gezondheidsklachten zijn, dit te melden per brief of mail. Als na de inventarisatie blijkt dat bepaalde klachten veelvuldig voorkomen dan zal ABVAKABO FNV met spoed overleggen met de exploitanten van zwembaden. De verwachting is dat de bond nog voor de zomervakantie een duidelijk beeld heeft van het aantal klachten en het soort klachten

Orgaan Psycho Syndroom staat voor 'een complex van verschijnselen die kenmerkend is voor een bepaalde verstoring van het centraal zenuwstelsel'. Iets in de hersenen functioneert niet goed. Het kan om een tijdelijke verstoring gaan maar het kan ook blijvend zijn. Het syndroom is bekend bij werknemers die langdurig werken met bepaalde chemische oplosmiddelen zoals bijvoorbeeld schilders. Onder het syndroom vallen klachten als vergeetachtigheid, heesheid en impotentie.