Erasmus Universiteit Rotterdam

Toename in Nederland van klierkanker van de maag-slokdarmovergang

In samenwerking met het Integraal Kankercentrum Zuid (Eindhoven) heeft B.P.L. Wijnhoven onderzoek gedaan hoe vaak klierkanker van de maag-slokdarmovergang voorkomt in Zuid-West Nederland. Uit deze analyse bleek dat er een sterke stijging is van het aantal nieuwe gevallen per jaar in deze regio, die representatief is voor heel Nederland. De oorzaak van deze stijging is niet bekend. Irritatie van de slokdarm en maag-slokdarmovergang door chronische terugvloed van maagzuur is de bekendste risicofactor voor het ontwikkelen van een dergelijk gezwel. Bas Wijnhoven promoveert op woensdag 6 juni 2000 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Epidemiologische klinische en genetische aspecten van adenocarcinoom van de gastro-oesophgeale overgang.

De toename van het aantal patiënten met een adenocarcinoom van de gastro-oesophageale overgang is een zorgwekkende ontwikkeling. Temeer omdat de prognose van patiënten met een een dergelijk gezwel uitermate somber is. Van de patiënten die geopereerd werden aan een adenocarcinoom van de gastro-oesophageale overgang in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, bleek na 5 jaar slechts nog ca. 25% in leven. Het merendeel van de patiënten was overleden aan uitzaaiingen van de ziekte.

Om beter inzicht te verkrijgen in het biologisch gedrag van deze gezwellen en om in de nabije toekomst succesvolle therapieën (chemotherapie en/of bestraling) te kunnen ontwikkelen, is genetisch onderzoek onmisbaar.

Dit proefschrift beschrijft de genetische veranderingen die optreden bij het ontstaan en de progressie van het adenocarcinoom van de gastro-oesophageale overgang. Het cel-cel adhesie complex E-cadherine-catenine speelt een belangrijke rol. Dit eiwitcomplex fungeert als een soort lijmstof, die cellen aan elkaar bindt. In adenocarcinomen van de gastro-oesophageale overgang vinden we een tekort aan deze lijmstof. De kankercellen kunnen gemakkelijk de lymfe- en bloedbaan bereiken en zo aanleiding geven tot uitzaaiingen Dit is illustratief voor het agressieve gedrag van deze gezwellen.

Het aantal nieuwe gevallen van het adenocarcinoom van de slokdarm en maag-slokdarmovergang neemt sterk toe in Nederland. De levensverwachting van patiënten met klierkanker van de slokdarm en maag-slokdarmovergang is somber. Verder genetisch onderzoek is noodzakelijk om de behandeling van deze patiënten te optimaliseren.

Promotores: prof.dr. H.W. Tilanus, Algemene heelkunde, in het bijzonder de lever- en maagdarmchirurgie, en prof.dr. Th.H. van der Kwast, Experimentele pathologie

Noot voor de pers
Promotie 6 juni 2001, 16.00 uur
Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Info: bij de promovendus, tel (015) 260 425;
e-mail baswijnhoven@hotmail.com