Persbericht

Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Nummer 7, verschijningsdatum 31 mei 2001

Lees in Psy 7 over de volgende onderwerpen:

Speciale eetklinieken zijn overbodig

De behandeling die in gespecialiseerde eetklinieken wordt gegeven aan vrouwen met anorexia of bulimia nervosa is voor de meeste patiënten te zwaar geschut en dus onnodig. Dat vindt 'eetprofessor' Anita Janssen, verbonden aan de Universiteit Maastricht. Zij denkt dat deze patiënten beter af zijn met een korte cognitieve gedragstherapie die ambulant wordt aangeboden. Minister Borst heeft met haar beleid van gespecialiseerde eetklinieken dan ook onhandig gemanoeuvreerd, vindt de hoogleraar. De patiënten hospitaliseren door de opname ernstig en het aanbod van riagg's wordt schaarser.

Gesteggel over klinische psychotherapie

De wereld van de klinische psychotherapie is heftig in beweging. Sommige klinieken, zoals De Oosthoek in Limmen, worden met opheffing bedreigd, terwijl in andere delen van het land juist nieuwe klinieken worden opgericht. De discussie over het nut van klinische psychotherapie laait op. Maar er is weinig onderzoek gedaan. En het onderzoek dat er is wordt door voor- en tegenstanders van klinische psychotherapie naar eigen goeddunken uitgelegd.

Psychiatrie zonder dwang is een illusie

Dwang huist in de boezem van de psychiatrie, maar de toepassing daarvan is sterk afhankelijk van de cultuur. Separeren wordt in Nederland als vrij reguliere vorm van dwang ervaren, maar de Denen gruwen ervan. Zij vinden het vastbinden van een patiënt een beter alternatief, op voorwaarde dat er voortdurend iemand bij blijft om de communicatie gaande te houden. In Engeland past men in crisissituaties zonder veel omhaal dwangmedicatie toe. En dat vindt men in Nederland weer bijzonder inhumaan. Een Europese vergelijking.

Verborgen psychisch leed

Medewerkers van de thuiszorg lopen regelmatig op tegen cliënten met zware psychische problemen en psychiatrische stoornissen. Ze zijn er niet op voorbereid noch voor opgeleid. Tijd om deze mensen te begeleiden hebben ze evenmin. Dat geeft ze een onmachtig gevoel. De band tussen de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg moet worden aangehaald, vindt Carla Raben ggz-adviseur bij thuiszorgorganisatie De Vierstroom in Gouda.

Verder in deze Psy:

Discussie: Moet de geestelijke gezondheidszorg zich voor het karretje van de overlastbestrijding laten spannen?

Actuele berichten, recensies, bijeenkomsten en nieuwe uitgaven.

Nummers van Psy kunnen worden aangevraagd bij de redactie Telefoon: 030 2874020
E-mail: redactie@psy.nl