DENDA MULTIMEDIA

DENDA slaags met KPN: nu over domeinnaam telefoongids.nl

Denda, de Oldenzaalse gidsdienstaanbieder dat al jaren strijd levert met KPN over de levering van abonneegegevens, heeft weer een nieuw conflict met KPN. Deze keer gaat het over de domeinnaam telefoongids.nl.

Onder de URL's www.belles.nl en www.telefoongids.nl biedt Denda een telefoongids op Internet aan met aansluitgegevens van KPN, UPC, Libertel, Talkline, Ben, Telfort etc van iedereen die heeft aangegeven voor gidsvermeldingen in aanmerking te willen komen. Tevens kunnen gebruikers extra informatie toevoegen zoals e-mailadressen, homepages en mobiele nummers aan bestaande gegevens.

De stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) had de zgn. 'generieke' domeinnaam 'telefoongids.nl' aanvankelijk op een lijst van geblokkeerde domeinnamen geplaatst. In het kader van SIDN's geleidelijke liberaliseringbeleid konden belangstellenden voor dit soort namen een deblokkeringverzoek indienen. Denda heeft met succes zo'n procedure gevolgd en de domeinnamen telefoongids.nl. en telefoonboek.nl op haar naam kunnen registreren.

KPN claimt nu merkbescherming voor de aanduiding 'telefoongids' omdat zij jarenlang als enige een telefoongids heeft uitgegeven. KPN vindt dat de registratie van het domein telefoongids.nl inbreuk maakt op haar merkrecht. Denda vindt dat aperte onzin, o.a.. omdat 'telefoongids' een gangbaar Nederlands woord is. Denda vindt het verder schandalig dat KPN nu probeert dat woord te monopoliseren.

KPN stelt ook dat het gebruik van de domeinnaam telefoongids.nl tegenover KPN onrechtmatig is. Wat betreft de gestelde onrechtmatigheid wijst DENDA erop dat domeinnamen worden uitgegeven volgens het beginsel 'first come first served'. Denda vindt dat haar niet kan worden aangerekend dat KPN heeft zitten slapen.

Het kort geding over deze kwestie dient 7 juni a.s. bij de Rechtbank in Almelo. Denda ziet de zaak met vertrouwen tegemoet.