Gemeente Den Helder

SECOND OPINION BOMEN N250

betreft: week: week 22

Volgens de Bomenstichting Utrecht verzoekt de provincie terecht om het kappen van twintig bomen langs de provinciale rijksweg. Dit staat in de rapportage van een onderzoek naar de conditie en levensverwachting van zesentwintig bomen langs de Binnenhaven, Zuidstraat en Weststraat. De Bomenstichting voerde het onderzoek als onafhankelijke deskundige uit in opdracht van de gemeente, omdat deze twijfelde aan de noodzaak van de bomenkap. De Provincie baseerde haar aanvraag op het advies van een ingenieursbureau.

oordeel Bomenstichting De provincie Noord-Holland heeft onlangs een kapvergunning aangevraagd voor de zesentwintig onderzochte iepen. De gemeente heeft de resultaten van het onderzoek van de Bomenstichting bij de behandeling van de aanvraag meegenomen. Volgens de Bomenstichting zijn twintig van de zesentwintig bomen zo ziek, dat kappen onvermijdelijk is. De bomen zijn grotendeels rot van binnen en sterven langzaam af. Daarmee zijn ze een potentiële broedboom voor de iepenspintkever. Van de overige zes bomen verkeren er twee in goede staat, terwijl vier iepen 'goed in de gaten moeten worden gehouden'.

reactie gemeente De gemeente heeft op basis van de rapportage besloten alsnog een kapvergunning te verlenen voor twintig iepen. De overige zes iepen krijgen van de gemeente het voordeel van de twijfel en blijven voorlopig staan. Met de Provincie is afgesproken dat de gekapte bomen in het volgende plantseizoen worden vervangen.

De officiële mededeling over het verlenen van de kapvergunning vindt u bij de kennisgevingen, elders op deze voorlichtingspagina.

laaste verandering: mei 31, 2001