LAD-onderhandelaars op dreef: 3 CAO-akkoorden!

LAD-bericht van 31 mei 2001

De onderhandelaars van de LAD draaien opnieuw overuren voor de verschillende zorg-CAO's. Daarbij streven zij natuurlijk telkens naar een zo goed mogelijk resultaat voor de betrokken artsen. Hoewel er op dit moment nog hard gewerkt wordt aan een aantal CAO's, kan de LAD al resultaat melden van de onderhandelingen voor de CAO's Thuiszorg, Sport en NSPH/NSOH. Stuk voor stuk akkoorden waarmee de LAD voor de dag kan komen. De hoofdpunten...

CAO-Thuiszorg
Op 18 mei hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties, waaronder de LAD, in de Thuiszorg een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO met een looptijd van 1 april 2001 - 1 april 2002.

Aanzienlijke inkomensverbetering
Per 1 juli 2001 worden de salarissen verhoogd met 4%. Daarbij komt nog 1.5% ter voorbereiding op het nieuwe functiewaarderingstraject in de thuiszorg. In december 2001 vindt voor het eerst een eindejaarsuitkering plaats van 2% over het bruto-jaarsalaris, inclusief vakantietoeslag. Ter gelegenheid van de Dag van de Thuiszorg in september krijgen alle parttime en fulltime werknemers een bedrag van 300 gulden.

Vergoedingen
De reiskostenregeling voor woon-werk-verkeer wordt afgeschaft. Alle kilometers minus de eerste 20 per dag, worden voortaan vergoed op basis van 60 cent/
kilometer. Dit betreft dus ook de dienstkilometers. Per saldo is dit een verbetering voor onze beroepsgroep.
In de nieuwe CAO wordt opgenomen dat sociaal-geneeskundigen vanaf 1 juli 2001 recht hebben op vergoeding van de tijd en geld voor herregistratie/bij- en nascholing in het kader van de wet BIG.

Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden
Per 1 april 2002 wordt een Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden ingevoerd. Hierin kunnen de medewerkers met name gaan sparen voor langdurig verlof.
Jaarlijks dient de werkgever in overleg met de Ondernemingsraad een scholingsplan op te stellen. Hiervoor is tenminste 3% van de loonsom per instelling beschikbaar.
Daarnaast wordt het budget voor kinderopvang verhoogd en hebben CAO-partijen overeenstemming bereikt over een professioneel statuut voor de artsen in de thuiszorg.

CAO-Sport
De afgelopen twee jaar hebben de LAD en de andere partijen bij de CAO-Sport verschillende keren geprobeerd de CAO's voor de Sport, NOC*NSF en KNVB samen te voegen tot één geïntegreerde CAO-Sport. De onderhandelingen hierover werden op 16 mei met succes afgesloten.

Hoofdlijnen akkoord
De salarissen worden per 1 juli 2001 structureel verhoogd met 4%. De werkgever vergoedt voortaan bij- en nascholing in het kader van de (her)registratie/wet BIG in geld en tijd.
In de nieuwe CAO wordt 0,3% van de loonsom gereserveerd voor kinderopvang en alle medewerkers krijgen voortaan op 5 mei een vrije dag. Ook is afgesproken voor de artsen en fysiotherapeuten een professioneel statuut in te voeren. De looptijd van de CAO-Sport is 1 jaar, van 1 april 2001 tot 1 april 2002.
De integratie van de drie CAO's leidt niet tot aantasting van het arbeidsvoorwaardenniveau. Waar de arbeidsvoorwaarden niet in elkaar kunnen worden geschoven, worden de tot dusver bestaande bepalingen gehandhaafd.

CAO-NSPH/NSOH
Vorig jaar werd voor het eerst een gezamenlijke CAO gesloten voor de Netherlands School of Public Health (NSPH) en Netherlands School of Occupational Health (NSOH). Deze instellingen verzorgen de opleidingen tot sociaal-geneeskundige respectievelijk bedrijfsarts. Begin mei werd een onderhandelaarsakkoord bereikt voor de nieuwe CAO.

Salarisontwikkeling
Met een looptijd van 25 maanden tot 1 juni 2003 krijgen de werknemers volgens de nieuwe CAO een salarisverhoging van 4% per 1 mei 2001 en 4,5% per 1 mei 2002. De eindejaarsuitkering wordt met 0,25% structureel verhoogd tot 0.75% in december 2001. Daarbij is de minimumeindejaarsuitkering gesteld op fl. 400,-. In december 2002 wordt de eindejaarsuit kering opgehoogd tot 1% waarbij een minimumbedrag van fl. 450,- uitgekeerd wordt.

Vergoedingen
Andere belangrijke punten uit de nieuwe CAO zijn betaald rouwverlof met een maximum van 36 uur per jaar en verlenging van de seniorenregeling tot 1 augustus 2004.
De werkgever betaalt de helft van de contributie van werknemersorganisaties die partij zijn bij deze CAO waarbij een maximum geldt van fl. 250,- per jaar. Afgesproken is dat partijen tijdens de looptijd van de CAO een verlofsspaarregeling ontwikkelen.

LAD-leden beslissen!
Deze resultaten passen ten minste binnen het
LAD-Arbeidsvoorwaardenbeleid 2001 en komen voor een groot deel tegemoet aan de inzet van de werknemersorganisaties bij deze CAO's. Het LAD-bestuur heeft zich dan ook positief uitgesproken over deze akkoorden. Mogelijk zetten ze de toon voor de nog lopende onderhandelingen!

De LAD-leden werkzaam in deze sectoren ontvingen een circulaire met de hoofdlijnen van het akkoord. Hun mening geeft uiteindelijk de doorslag bij ondertekening van deze drie CAO's.

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Stagnatie uitbreiding opleiding haio's

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet