Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Actualisering defensiemaatregelen inzake MKZ-crisis

31-05-2001

Persbericht Ministerie van Defensie DV/PB63

In overleg met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zijn de door Defensie getroffen maatregelen ter voorkoming van verspreiding van mond- en klauwzeer geactualiseerd.

In heel Nederland is het militair gebruik en medegebruik van defensieterreinen weer toegestaan, waarbij slechts enkele beperkende maatregelen van toepassing blijven in verband met de MKZ-situatie in het Verenigd Koninkrijk. Voor het militair gebruik en medegebruik van alle defensieterreinen, buiten de bebouwde delen van defensiecomplexen, geldt tot nader order een aantal gedragsregels.

Tijdens de MKZ-crisis heeft Defensie in het kader van politietaken met bijna 130.000 man-uren een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de totale inzet van ongeveer 240.000 uren.
In het gebied Groot-Oene (driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle) heeft Defensie bijna 110.000 uren bijstand geleverd. Hiervan heeft de Koninklijke Marechaussee ruim 22.000 uren voor zijn rekening genomen en is de rest door andere onderdelen van de krijgsmacht geleverd. De Koninklijke Marechaussee heeft bovendien 1050 uren bijstand geleverd voor ME-taken in het kader van de ruimingen in Kootwijkerbroek. In Friesland heeft defensiepersoneel bijna 18.000 uren bijstand geleverd. Tevens is tijdens de crisis een fors aantal militairen ingezet ten behoeve van de douane.