PERSBERICHT

Leidschendam, 31 mei 2001
Supermarkten Beperkte Verkoop Euro-Consumentenpakketten De supermarkten in ons land zullen vanwege de veiligheidsrisico's op beperkte schaal meewerken aan de distributie van de Euro-Consumentenpakketten. Dit schrijft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in haar brief aan de leden. Aanstaande maandag op tweede Pinksterdag vergadert de Europese Raad van ministers van Financiën opnieuw over de uitgifte van eurobiljetten voor 1 januari 2002.

Vanwege de veiligheidsrisico's zullen de supermarkten in ons land in de laatste twee weken van dit jaar op beperkte schaal Euro-Consumentenpakketten gaan verkopen. De Euro-Consumentenpakketten bestaande uit euromunten ter waarde van f25,-. De pakketjes worden door de supermarkten bij de kassa als wisselgeld teruggegeven of aan de servicebalie verkocht

Om chaotische situaties en Russische rijen voor de kassa's van de supermarkten te voorkomen, wil het CBL dat de consument vóór 1 januari 2002 ook over eurobiljetten beschikt. Klanten kunnen hierdoor direct in euro's betalen. Met frontloading worden de grote veiligheidsrisico's welke aan de omwisseling van de euro voor het personeel verbonden zijn, aanzienlijk verlaagd. Supermarkten kampen met een sterke stijging van het aantal overvallen.

De roep om frontloading wordt in Europa steeds luider. Na België, dat op 1 juli voorzitter van de EU wordt, heeft nu ook de Franse premier Jospin zich uitgesproken voor frontloading, waarbij de burgers in december bij banken en postkantoren eurobiljetten van 5 en 10 euro kunnen wisselen. De Tweede Kamer is eveneens al langer een voorstander van het vervroegen van de uitgifte van eurobiljetten. Deze week sprak ook het Europees Parlement zich voor fronloading uit. Op 4 juni komen de Europese ministers van Financiën bijeen om zich over het plan van Jospin uit te spreken. Tot op heden is President Duisenberg van de Europese Centrale Bank hiervan geen voorstander.

Om de detailhandel tegemoet te komen heeft minister Zalm inmiddels geregeld dat de banken verruimde openingstijden rond de jaarwisseling zullen hebben. Bovendien zullen de geldautomaten vooral kleine eurocoupures van 5 en 10 euro verspreiden. Supermarkten zullen in de eerste dagen van 2002 twintig keer de normale hoeveelheid wisselgeld nodig hebben. Totaal moeten er 3 miljard guldenmunten en -biljetten worden ingenomen en 3 miljard euromunten en -biljetten worden uitgegeven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sija de Jong, telefoon 070 - 3376200 (buiten kantooruren 06-51502772).