Actueel

Hof wijst eis tot verstrekking experimenteel medicijn af
Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 31-05-2001

Het Gerechtshof heeft in het door Van S. ingestelde hoger beroep het vonnis van de president van de rechtbank Den Haag bekrachtigd en daarmee Novartis en de Staat in het gelijk gesteld.

Het gerechtshof te Den Haag heeft in hoger beroep de Staat en Novartis in het gelijk gesteld in hun geschil met Van S.

Van S. lijdt aan ALS, een zeldzame spierziekte die op den duur fataal is. Effectieve geneesmiddelen zijn nog niet voorhanden. Novartis ontwikkelt thans een geneesmiddel ("TCH346") dat ALS-patiënten wellicht zou kunnen helpen. Voor de verstrekking van een experimenteel geneesmiddel moet de Inspecteur voor de geneesmiddelen toestemming verlenen.

Van S. wil dat Novartis en de Staat ervoor zorgen dat hem het middel TCH346 wordt verstrekt. Hij wil de daaraan verbonden risico's voor lief nemen. Novartis en de Staat weigeren dit echter. Zij menen dat nog te onzeker is of dit middel wel zal werken. Ook vinden zij dat nog te weinig onderzoek is gedaan naar mogelijke bijwerkingen.

Het gerechtshof is het met de opvatting van Novartis en de Staat eens. Als TCH346 aan Van S. zou worden verstrekt zou het ook aan andere ALS-patiënten moeten worden gegeven indien zij daarom vragen. Nu ALS dodelijk is, zullen veel patiënten dit als hun laatste redmiddel zien en de eventuele risico's voor lief nemen. Het resultaat zou dan kunnen zijn dat talloze patiënten een middel verstrekt krijgen waarvan de effectiviteit niet vaststaat en de bijwerkingen onvoldoende in kaart zijn gebracht. Dat is in strijd met onze geneesmiddelenwetgeving.

contactpersoon: mr. R.J.M.M. Regout, persvoorlichter gerechtshof Den Haag
tel.nr.: 070 - 381 3881

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB1880
(Zie het originele bericht)