Gemeente Zoetermeer

Conclusies oriënterend onderzoek naar constructiefout woningen Waterbuurt in Meerzicht

Met ons persbericht nummer 152 van 23 mei jl. is melding gemaakt van het losraken van gevelelementen van twee naast elkaar gelegen woningen uit het project van 466 zogenaamde Philips-woningen in de Waterbuurt in de wijk Meerzicht. Daarbij werd een oriënterend onderzoek aangekondigd om vast te stellen of deze fout zich ook elders in het project voordoet en of dit op korte termijn enig gevaar voor bewoners met zich mee brengt. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en kunnen hieruit de volgende conclusies worden getrokken.

Aard van de problematiek
Van een gevaarlijke situatie is sprake als een constructie zonder enige waarschuwing kan bezwijken. In het betreffende geval aan het Kooienswater waar het probleem werd gesignaleerd, is de oorzaak van het loslaten van de elementen tweeledig. Ten eerste is er sprake van een constructiefout: de verankering van de gevelelementen had volgens de bouwvergunning uitgevoerd moeten worden met een lange verankering, terwijl een korte verankering is toegepast. Ten tweede heeft een bijzondere omstandigheid in de twee woningen deze fout verergerd. Deze bijzondere omstandigheid bestaat uit ter plaatse slecht verdicht beton wat resulteerde in de aanwezigheid van een zogenaamd "grindnest" in de betonnen wand waarop de elementen waren bevestigd. Grindnesten zijn delen van een betonconstructie met een verminderde sterkte doordat er onvoldoende cementdelen in voorkomen.
Daarbij is het belangrijk om te weten dat het 'bezwijkproces' mogelijk vele jaren kan duren en dat het element daarbij eerst via een duidelijke verschuiving naar buiten toe 'waarschuwt' voordat het loslaat.

Conclusies oriënterend onderzoek
De belangrijkste conclusie uit de steekproeven is dat nergens een gevaarlijke situatie is tegengekomen en ook niet wordt verwacht in de woningen in de Waterbuurt. Daarom is besloten om de stempels en schoren waarmee de woningen aan het Kooienswater worden gestut (op de twee genoemde woningen na) te verwijderen. Een tweede conclusie uit de steekproeven is dat de constructiefout (die dus ten dele oorzaak van het probleem is) hoogstwaarschijnlijk in alle 466 Philips-woningen voorkomt.
De derde conclusie is dat de constructiefout met relatief eenvoudige middelen kan worden verholpen.

Algehele onderzoek van de Waterbuurt
De gemeente gaat er op basis van de conclusies van het oriënterend onderzoek van uit dat met het loslaten van de gevelelementen sprake is van een incident. Zoals echter in het eerdere persbericht is gemeld, is een algeheel onderzoek van alle 466 Philips-woningen noodzakelijk. Doel van dit onderzoek is het vaststellen van de hierboven vermelde bijzondere omstandigheden die in combinatie met de constructiefout geleid hebben tot het loslaten van de elementen aan het Kooienswater. Dit onderzoek is reeds begonnen en wordt naar verwachting binnen enkele dagen afgerond.

Verantwoordelijkheid herstelwerk
Het gemeentelijk onderzoek vindt plaats in het kader van de naleving van de regels die volgens het Bouwbesluit gelden met betrekking tot de veiligheid van bestaande woningen. De betrokkenheid van de gemeente beperkt zich in principe slechts tot het toezicht op de veiligheid van woningen.
In beginsel zijn de eigenaren van woningen verantwoordelijk voor de naleving van het Bouwbesluit.
De Woningstichting Hertog Hendrik van Lotharingen, eigenaar en verhuurder van 252 van de 466 woningen in het project, heeft inmiddels laten weten alle noodzakelijke herstellingen aan haar huurwoningen op korte termijn uit te voeren. Voor de overige woningen, die in particulier bezit zijn, geldt dat de eigenaren zelf voor een verbeterde verankering van de gevelelementen verantwoordelijk zijn. De gemeente heeft hen geadviseerd een gezamenlijke oplossing na te streven. Hierover zal contact worden opgenomen met de bewonersvereniging.
Op het moment dat de nieuwe verankering is aangebracht, zal de afdeling Bouw- en Woningtoezicht aan eigenaren een schriftelijke verklaring afgeven met als strekking dat voldaan wordt aan de eisen van het Bouwbesluit.

De bewoners van de 466 woningen zijn inmiddels per brief van een en ander op de hoogte gesteld.



Gemeente Zoetermeer © May 2001

Last update: 31 May 2001 (14:38)