Gemeente Breda

31-05-2001

Herinrichting Irenestraat
De gemeente Breda gaat de Irenestraat en een deel van de Markendaalseweg opnieuw inrichten. De werkzaamheden moeten voor mei 2002 klaar zijn. Het college van burgemeester en wethouders vraagt hiervoor een krediet aan de raad van 2,3 miljoen. Daarnaast wordt voorgesteld 400.000,- over te hevelen van het restantkrediet van de herinrichting Fatimastraat. De totale kosten komen dan op 2,7 miljoen (e 1.225.206,58).

De nieuwbouwwoningen en het zwembad in het Van Sonsbeeckpark zijn klaar. Daardoor komt er nu veel meer verkeer door met name de Irenestraat. In de Irenestraat is de geluidsoverlast het grootst en is de kwaliteit van de verharding het meest achteruit gegaan. Om die redenen is het nodig om de Irenestraat te reconstrueren en te herstraten.

Veilige straat
De basis voor het nieuwe ontwerp is een verkeersveilige straat. De bedoeling is dat er een smalle weg voor het autoverkeer wordt aangelegd, waarbij autos in parkeervakken langs de weg kunnen parkeren. In die parkeerstrook worden bomen geplant. Fietsers krijgen een vrijliggend fietspad aan beide kanten van de straat. Ook komen er voldoende oversteekplaatsen voor voetgangers.
Tevens wordt het rioolstelsel onder de Irenestraat verbeterd.

De herinrichting omvat de Irenestraat vanaf het kruispunt met de Julianalaan tot de brug over de singel. Dit betekent dat ook een klein stukje van de Markendaalseweg aangepakt wordt. Met de herinrichting van de Irenestraat worden ook de aansluitingen van de Balfortstraat en de Vredenburchsingel aangepast.

De herinrichting van de Irenestraat moet voor mei 2002 gereed zijn omdat dan volgens planning gestart wordt met de herinrichting van de Nieuwe Ginnekenstraat. Het gelijktijdig werken aan de Irenestraat en de Nieuwe Ginnekenstraat zou de doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van het centrum niet bevorderen.

Breda, 31 mei 2001