Gemeente Breda

31-05-2001

Evenementenprocedure vereenvoudigd
Organisatoren van evenementen zullen voortaan makkelijker aan vergunningen kunnen komen. De gemeente moet wel de orde en veiligheid bewaken, maar daarom hoeven er niet meer regels te zijn dan strikt nodig is. En de procedure voor het verkrijgen van vergunningen kan ook makkelijker. Dit is de strekking van de nota (Toe)zien op feesten, deelplan regulering en handhaving evenementen, welke burgemeester wethouders van Breda vandaag hebben vrijgegeven voor consultatie.

Evenementen zijn belangrijk voor de stad. De gemeente stimuleert en faciliteert ze dan ook. Maar de veiligheid moet ook gewaarborgd worden. Ook de pleinen en parken waar ze plaatsvinden moeten daar wel geschikt voor zijn en blijven.
Daarom ontkomt de gemeente er niet aan om af en toe beperkingen te stellen. En soms moet de gemeente gewoon wetten toepassen. Nagegaan is of de gemeente deze zorg goed genoeg behartigd. En of dat niet onbedoeld ingewikkeld is. Uit de nota blijkt dat regels soms minder kunnen, procedures eenvoudiger, informatie intensiever en samenwerking binnen de gemeente beter. Er is een programma van 12 verbeterpunten opgesteld.

De nota is opgesteld na interne verkenning binnen de gemeente en een beperkte inventarisatie onder organisatoren van evenementen en bewoners. De nota is nu vrijgegeven voor consultatie. Daarvoor hebben de meest betrokken organisaties een exemplaar ontvangen. Anderen kunnen zelf een exemplaar opvragen. Reacties kunnen worden ingediend tot 1 juli 2001. In de tussentijd zal de commissie Stadsbeheer de nota bespreken. Geprobeerd wordt om de diverse verbeteringen zo snel mogelijk in te voeren, zodat er voor de start van het grote feestjaar 2002 (Breda 750) al van kan worden geprofiteerd.

Breda, 31 mei 2001