Rijksuniversiteit Groningen

31 mei 2001

Nummer 74

Dit is een gezamenlijk persbericht van AVEBE en RUG

31 mei 2001

Nationale eindronde dit jaar bij AVEBE

Internationale Chemie Olympiade komt volgend jaar naar Nederland

Internationale Chemie Olympiade komt volgend jaar naar Nederland Beste vier naar India
Noot voor de pers

Volgend jaar zal Nederland gastland zijn van de 34ste Internationale Chemie Olympiade, die van 5 juli tot 14 juli 2002 gehouden wordt in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen treedt dan op als gastheer voor deze wedstrijd tussen middelbare scholieren op het gebied van de scheikunde. Aan het evenement doen ongeveer 240 leerlingen uit 60 landen mee. De Internationale Chemie Olympiade bestaat uit een theoretische en een praktische toets, die beide voorbereid worden door het organiserende land.

Wie dit jaar voor Nederland gaan deelnemen aan de 33ste Internationale Chemie Olympiade wordt bepaald in de Nationale Chemie Olympiade, waarvan de eindronde plaatsvindt van 7 t/m 14 juni 2001 bij AVEBE in Foxhol. AVEBE is het eerste bedrijf in het noorden dat de rol van gastheer vervult voor een Chemie Olympiade. Eerder traden de universiteiten (waaronder de RUG) en de grootste bedrijven van het land afwisselend als gastheer op.

Beste vier naar India

Voor de eindronde zijn twintig leerlingen uitgenodigd die over bleven na twee schriftelijke voorronden. De deelnemers zijn vijftien leerlingen uit zesde en vijf leerlingen uit vijfde klas van middelbare scholen uit het hele land. Onder de deelnemers zijn vijf meisjes. De twintig leerlingen zullen een week lang te gast zijn op de locatie van AVEBE in Foxhol. Daar volgen zij theorie- en praktijklessen. De week wordt afgesloten met twee toetsen. De vier beste deelnemers zullen in juli van dit jaar Nederland vertegenwoordigen bij de 33e Internationale Chemie Olympiade die dit jaar in Mumbai, India, gehouden zal worden.

Noot voor de pers

Meer informatie:

* 33ste Nationale Chemie Olympiade 2001, AVEBE: dr. Johan C.P. Hopman, coördinator, tel. (0598) 66 36 93 of H. Jasken, manager In- en Externe Betrekkingen; tel. (0598) 66 42 88. Het is mogelijk om de eindronde bij AVEBE te bezoeken. Hiervoor kunt u contact opnemen met de heer Jasken.

* 34ste Internationale Chemie Olympiade 2002, RUG: drs. J.H. Apotheker, tel (050) 363 43 65. Via Apotheker is een brochure over de 34e IChO beschikbaar.