Erasmus Universiteit Rotterdam

31 mei 2001

Laureaten EUR Onderwijs- en Onderzoeksprijs 2001

Dr. Benno Bonke (Faculteit der Geneeskunde en
Gezondheidswetenschappen) en dr. Albert J. Dur (Faculteit der Economische Wetenschappen) zijn de laureaten van de Onderwijsprijs en Onderzoeksprijs 2001 van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdagmiddag 31 mei zullen zij worden gehuldigd. Sinds 1987 onderscheidt de universiteit wetenschappelijk medewerkers vanwege hun bijzondere prestaties op gebied van onderwijs en onderzoek. De winnaars ontvangen, naast de eer, een substantiële geldprijs, mogelijk gemaakt door de Vereniging Trustfonds EUR.

De winnaar van de Onderwijsprijs, dr. Bonke (49) is, aldus het juryrapport, een belangrijke kracht achter de training van beroepsvaardigheden van aankomend artsen. Opleidingen elders maken dankbaar gebruik van zijn aanpak. Recent heeft Bonke zich verdiept in de multiculturele samenleving: niet alleen qua benaderwijze van de allochtone patiënt maar ook qua professionele vorming van de allochtone arts. Dit heeft geleid tot een speciaal programma voor allochtone artsen. Met zijn vele publicaties heeft Bonke zich ontwikkeld tot veelgevraagd expert.

Dr. Dur (28) is een getalenteerd onderzoeker op het gebied van de politieke economie. Hij paart technisch-methodologisch inzicht aan een grote mate van creativiteit. Dur promoveerde cum laude op de studie 'Political Institutions and Economic Policy Choice' die zowel nationaal als internationaal veel indruk heeft gemaakt. Onlangs ontving hij een NWO-subsidie voor de uitvoering van een origineel en ambitieus plan voor onderzoek naar de rol van intrinsieke motivatie.

Tijdens de feestelijke uitreiking in de Forumzaal treedt als gastspreker op prof.dr. Pieter J.D. Drenth, thans president van ALLEA (All European Academies), de Europese federatie van nationale academies van wetenschappen. Hij gaat in zijn rede in op de dilemmas van wetenschappelijke integriteit. Het programma in de Forumzaal begint om 14.30 uur.

Noot voor de pers

Uitreiking prijs 31 mei, 14.30 uur

Plaats: Woudestein, Erasmus Expo en Congrescentrum, Forumzaal

Info: afdeling IEB/Universitaire Plechtigheden, tel (010) 408 1006

e-mail: pedel@daz.eur.nl