PERSBERICHT

Nieuwe cijfers over verslavingsproblematiek in Nederland


In 2000 deden ca. 55000 personen een beroep op de ambulante verslavingszorg. Opiaatverslaving blijkt op z'n retour, maar cocaïneproblemen blijven sterk groeien. Er is geen toename van het aantal alcoholcliënten; dit ondanks de initiatieven om meer kortdurend en resultaat gericht te gaan werken in verslavingszorg. De verslavingszorg zal zich moeten herijken, om behoudens een eindstation voor druggebruikers ook optimaal toegankelijk te worden voor andere vormen van verslaving.

De nieuwe Kerncijfers 2000 over verslaving en verslavingszorg afkomstig uit het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem (LADIS) zijn door de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) gepubliceerd op 31 mei.

De hulpvraag voor cocaïne stijgt, maar daalt voor heroïne. Voor alcohol blijft de hulpvraag beperkt, ondanks nieuwe initiatieven van de hulpverlening

Het aantal opiaatverslaafden daalt voor het eerst in 2000. De trend van stabilisatie was al enige jaren zichtbaar. Het beroep op de ambulante verslavingszorg stagneert. De nieuwe instroom is zeer beperkt. Daarom is het opmerkelijk dat het aantal cocaïnegebruikers wel blijft stijgen. Deze ontwikkeling is al geruime tijd een punt van aandacht, temeer omdat adequate hulpmiddelen zoals de methadon- en heroïne verstrekkingsprogramma's voor cocaïnegebruikers ontbreken. Dit maakt de hulp aan en het in contact komen met cocaïnegebruikers moeilijk. Het is zelfs mogelijk dat een deel van de cocaïneproblemen voor de hulporganisaties onzichtbaar gaat worden als het aanbod van hulp niet specifiek gericht gaat worden op de cocaïnegebruikers. Daarnaast blijkt de jonge aanwas onder de groep cocaïnegebruikers relatief groot. Daarmee wijkt de groep cocaïnegebruikers steeds meer af van de allengs verouderende en deels verloederende groep opiaatverslaafden. Een belangrijk deel van de opiaatverslaafden zal naar verwachting op termijn in de gereguleerde medische heroïneverstrekking terechtkomen. Mogelijk kan daardoor tijd en energie vrijkomen om de voortdurend groeiende cocaïne-problematiek het hoofd te bieden.

Steeds meer blijkt de verslavingszorg voor druggebruikers het eindstation te zijn. Met name opiaatcliënten eindigen veelal in een verstrekkingsprogramma en blijven daar dikwijls jaren hangen. Doorverwijzing of definitief stoppen met gebruik is nauwelijks meer aan de orde. De impuls van de GGZ-branche, voor een meer sociale en verzorgende vorm van verslavingszorg, sluit hier goed op aan.

Verslavingszorg is vooral nog steeds drugsverslavingszorg. Ofschoon de alcoholproblematiek in het nationale beleid een steeds belangrijker plaats inneemt, blijft de verwachte groei van de hulpvraag vooralsnog uit. Er is zelfs een lichte daling te constateren. Opmerkelijk is wel dat 60% van de alcoholcliënten die zich in 2000 meldden voordien niet eerder contact hadden met de verslavingszorg. Bij de opiaatcliënten is dit slechts 20%.

Ook de hulpvraag van gokverslaafden neemt na de jarenlange groei en stabilisatie in 1999 nu steeds verder af. Medicijnverslaving heeft bij de verslavingszorg nog steeds een ondergeschikte plaats gezien de omvang van het medicijnenprobleem (690.000 chronische gebruikers).

Een herijking van de verslavingszorg is beleidsmatig al enige jaren geleden in gang gezet, maar komt in de cijfers nog niet tot uiting. Mogelijk dat een daling van de opiaatverslaving ruimte biedt voor nieuwe initiatieven op braakliggende of achterblijvende deelgebieden zoals medicijnen en alcohol.

De LADIS- Kerncijfers 2000 bevatten gegevens over in- en uitstroom van de zorg aan verslaafden, trends in de aanmeldingen, cliënt kenmerken, informatie over de primaire en secundaire problematiek van de cliënten, informatie over hulpcontacten en over specifieke cliëntengroepen zoals allochtonen.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij:

Stichting IVZ

Drs. V.C.M. van Alem stafmedewerker LADIS

De heer A.W. Ouwehand, directeur

Postbus 504

3990 GH Houten

telefoon 030-6358220

De publicatie is te bestellen à 40,-- (euro 18,15) per exemplaar .

Meer informatie staat ook op de website: www.sivz.nl

=o=o=o=


-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Stichting IVZ
Postbus 504
3990 GH HOUTEN
info@sivz.nl
http://www.sivz.nl