Zie ook: dossier controverse Nieuwsbank NetGeneration

Nieuwsbank eist schadevergoeding van internetblad NetGeneration

UTRECHT, 31 mei 2001 - De persberichtendatabank Nieuwsbank.nl eist van het internetblad NetGeneration een schadevergoeding van een ton wegens het inzenden van een vals persbericht. In het juni nummer van het glossy magazin schrijft redacteur Bastiaan Paternotte dat hij een fake persbericht naar Nieuwsbank stuurde met de bedoeling collega journalisten om te tuin te leiden. In het persbericht deed de journalist zich voor als uitgever van een boek van een Nederlandse zakenman die in Argentinië bevriend zou zijn geweest met Jorge Zorreguieta. Reacties op het e-mailtje werden door de journalist als 'uitgever' afgehandeld en Net Generation huurde zelfs een toneelspeler in om als zakenman "Albert van Dijk" te worden geïnterviewd.

Het artikel beschrijft gnuivend hoe redacteuren van Netwerk, Nova, Het Parool, Metro, Wereldomroep, Telegraaf, ANP, GPD en Algemeen Dagblad geïnteresseerd reageren. Wanneer blijkt dat de fake uitgever en zijn zakenman-spelende toneelspeler geen boek kunnen laten zien, haakt iedereen af. Paternotte vindt het allemaal heel leuk en spannend en schrijft tot slot "In elk geval hebben we, op Nieuwsbank.nl na, net voor de finish overal de pin op de neus gekregen."

Paternotte suggereert dat Nieuwsbank het persbericht niet had moeten plaatsen maar eerst de feiten zou hebben moeten verifiëren. Nieuwsbank is echter geen journalistiek medium maar een distributeur van persberichten en het is dus ook niet haar taak persberichten te verifiëren alvorens ze op te nemen in haar persberichtendatabank. In de voorwaarden voor plaatsing van een persbericht bij Nieuwsbank staat voor iedereen duidelijk te lezen dat de afzender van een persbericht moet instaan voor de juistheid van de erin vermelde feiten. Via e-mail en aangetekende brief heeft Nieuwsbank vandaag van NetGeneration rectificatie geëist met excuus en een schadevergoeding van fl 100.000,=. De politie in Utrecht onderzoekt momenteel of er hier sprake is van oplichting, valsheid in geschrifte, smaadschrift of alledrie de overtredingen tegelijk.

Bij de Raad voor de Journalistiek zal Nieuwsbank een klacht indienen op grond van het feit dat Paternotte zich als journalist zeer onzorgvuldig heeft gedragen: Zijn undercover actie diende geen enkel maatschappelijk nuttig doel. Nieuwsbank heeft bij toeval het artikel in NetGeneration aangetroffen, ook na publicatie heeft de redacteur geen contact met Nieuwsbank opgenomen. Paternotte heeft niet alleen verzuimd de Nieuwsbank voorwaarden te lezen alvorens zijn persbericht in te zenden maar hij heeft ook niet nagegaan of de door hem verzonnen naam voor zijn fake uitgeverij misschien niet al bestond. Volgens zijn artikel zou iedereen bij de Kamer van Koophandel kunnen natrekken dat de uitgeverij niet bestaat. Maar een simpele zoekactie in de Nieuwsbank zoekmachine leert dat Netgen de naam is van een IBM initiatief dat zich net als de fake uitgeverij van Paternotte bezig houdt met "bedrijfsprocessen in de nieuwe economie" en bovendien ook in het najaar van vorig jaar is opgericht.

Directeur Jan Halkes van Nieuwsbank: "Het is misschien allemaal te onbenullig om je druk over te maken, want wat is dat NetGeneration nou voor blad. Maar het gaat hier ook om een principiële stellingname. Ik vind het met name ook niet kunnen dat deze journalist zomaar de naam van een bestaand persoon, in dit geval Zorreguieta, gebruikt in een volstrekt vals persbericht. Wat men ook over Máxima's vader denkt, dit hoor je als journalist niet te doen."