PERSBERICHT

31 mei 2001

Extra spoedarts, nieuwe voertuigen, uitbreiding meldkamer, satellietspreekuur.

Aansluiten Coevorden bij huisartsenpost

leidt tot aanzienlijke uitbreiding capaciteit

Inwoners van de gemeente Coevorden kunnen vanaf 1 juni voor spoedeisende huisartsenhulp buiten de gewone praktijktijden terecht bij de Centrale Huisartsenpost Emmen en het centrale huisartsennummer 0900 112 0 112.

De uitbreiding van het werkgebied van de Centrale Huisartsenpost Emmen met ongeveer 30.000 mensen, betekent dat vanaf 1 juni ook de capaciteit van de Centrale Huisartsenpost aanzienlijk wordt vergroot. Zo wordt het aantal artsen en assistenten op de huisartsenpost uitgebreid en wordt het aantal dokterstelefonisten voor het beantwoorden van telefonische hulpvragen aanzienlijk vergroot. Ook wordt een tweede spoedarts ingezet en krijgen deze artsen de beschikking over nieuwe voertuigen, die niet alleen als hulpverleningsvoertuig, maar tevens als mobiel kantoor fungeren. In Coevorden wordt in de weekeinden als experiment een satellietspreekuur opgezet in de dokterspraktijk aan de Tuinstraat.

Het satellietspreekuur wordt uitsluitend gehouden op zaterdag en zondag, en is alleen toegankelijk na een telefonische afspraak via de Centrale Huisartsenpost Emmen. Tijdens de door de weekse avonden en nachten worden patiënten na een telefonische afspraak geholpen in de Centrale Huisartsenpost Emmen.

Wanneer vervoer van een patiënt om medische redenen niet mogelijk is, of sprake is van levensbedreigende situaties, krijgen patiënten bezoek van één van de spoedartsen die in het werkgebied van de Centrale Huisartsenpost actief zijn, of wordt direct een ambulance ingezet.

Nieuwe voertuigen

De Regionale Ambulancevoorziening Drenthe verzorgt de nieuwe vervoermiddelen van de huisartsen, inclusief ambulancechauffeur. Het gaat om busjes die door hun kleur, striping en zwaailichten voldoen aan de eisen die sinds kort door de rijksoverheid gesteld worden aan zogenoemde voorrangsvoertuigen. De voertuigen zijn zodanig ingericht dat ze alle voor de arts noodzakelijke apparatuur aan boord hebben voor de meeste levensreddende handelingen of eerste onderzoeken van een patiënt. De arts kan het voertuig ook gebruiken als mobiel kantoor, compleet met mobiele telefoon en mobiele computerverbindingen met de centrale huisartsenpost of de meldkamer.

Voor een zo uitgebreide inrichting van de spoedartsenauto s is gekozen omdat de nieuwe auto s zo worden ingezet dat een optimale dekking van het werkgebied van de Centrale Huisartsenpost wordt verkregen. Dat betekent dat de spoedauto s van patiënt naar patiënt rijden, waarbij de huisarts onderweg gegevens kan opvragen of kan verzenden. Zo vindt een adequate registratie van patiëntgegevens, medische en administratieve afhandeling plaats.

Na het aansluiten van de huisartsen in de gemeente Coevorden , op Schoonoord na, (die volgen per 2 juli), verzorgt de Centrale Huisartsenpost Emmen de spoedeisende huisartsenzorg buiten de normale praktijktijden voor ongeveer 120.000 mensen. Door de opzet van de dienstverlening en de omvang van het werkgebied met grotendeels en specifiek plattelandskarakter, wordt het project landelijk met grote belangstelling gevolgd.