European Commission

CES/01/64

Brussel, 31 mei 2001

Europees Economisch en Sociaal Comité geen voorstander van afschaffing van de selectieve distributie van personenauto's

"Dit advies gaat over de grote belangen die bij de Europese automobielindustrie op het spel staan. We hebben het daarbij letterlijk over miljoenen banen, vaak in kleine en middelgrote ondernemingen, die de Commissie in haar overwegingen zeker niet over het hoofd mag zien."

Dit verklaarde de heer Regaldo (Italië, groep werkgevers) in zijn toelichting op het door hem voorbereide ontwerpadvies over het evaluatieverslag betreffende afzet- en klantenserviceovereenkomsten inzake motorvoertuigen van de Commissie. Dit advies werd vervolgens, na een geanimeerde discussie tijdens de zitting van 30 mei, met meerderheid van stemmen goedgekeurd.

Het Comité pleit daarin voor wijziging van de verordening om meer "intrabrand"-concurrentie te creëren, de dealers commercieel onafhankelijk te maken en fabrikanten ertoe aan te zetten onafhankelijke garages die reparaties verrichten, van de nodige technische informatie te voorzien. Vooruitgang op dit gebied kan volgens het Comité beter gebeuren door de groepsvrijstelling te wijzigen of te verlengen dan door het selectieve-distributiesysteem af te schaffen.

Voorts pleit het Comité voor versterking van de positie van tussenpersonen om recht te doen aan de (keuze)mogelijkheden die parallelhandel biedt. Die aanpak is volgens het Comité beter dan opheffing van het verbod op de verkoop aan onafhankelijke wederverkopers.

Daarnaast dringt het er bij de Commissie op aan om haar Mededeling over tussenpersonen bij te werken en richtsnoeren uit te werken voor het gebruik dat dealers en producenten van Internet kunnen maken. Ook zou de Commissie moeten nagaan hoe de mogelijkheid om van Internet gebruik te maken, een nieuw licht kan werpen op de verschillende onderdelen van Verordening 1475/95.

Het Comité spreekt zich uit voor de voortzetting van de speciale groepsvrijstelling voor de distributie van motorvoertuigen en adviseert de Commissie na te gaan hoe de huidige Verordening kan worden aangepast en verlengd. De nieuwe verordening zou er met name op moeten zijn gericht, in het algemeen voor meer concurrentie te zorgen waardoor de consument een ruimere keuze krijgt en de interne markt beter gaat functioneren. Met het oog daarop moet de nieuwe verordening er in de praktijk toe leiden dat dealers beter worden beschermd en dat in de Europese automobielindustrie werkzame kleine en middelgrote ondernemingen de nodige stimulansen krijgen.

De volledige tekst van dit advies zal binnenkort in de elf voertalen van de EU op de website van het Comité (www.esc.eu.int) staan.

Voor meer informatie over de acitiviteiten van het Europees ESC kunt u contact opnemen met Nick Foster (persdienst, tel: 32 2 546 92 07, e-mail: nicholas.foster@esc.eu.int).