Senter

Persbericht Senter

Brokerage event voor ICT in de zorg

Den Haag - 9 april 2001. Bedrijven en gezondheidszorginstellingen die een partner zoeken op het gebied van ICT in de zorg, zijn welkom op het brokerage event 'Informatiseren van de zorgketen'. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) organiseert dit evenement in samenwerking met Senter. Bedrijven en gezondheidszorginstellingen die een partner zoeken op het gebied van ICT in de zorg, zijn welkom op 31 mei in Apeldoorn. Het doel is ICT in de gezondheidszorg te stimuleren, zodat een infrastructuur ontstaat waarbij alle betrokkenen elektronisch met elkaar kunnen communiceren.

In de nota 'De Digitale Delta' (1999) stelt het kabinet dat kennis en innovatie een belangrijke pijler is onder een stevige ICT-basis. Het actieplan 'Concurreren met ICT-competenties' (2000) beschrijft hoe Nederland een vooraanstaande positie op het gebied van kennis en innovatie kan innemen. Een van de actielijnen is het stimuleren van meer ICT-doorbraakprojecten in kansrijke toepassingsgebieden. Daarvoor is hechte samenwerking tussen innovatieve ICT-kennisleveranciers en veeleisende toepassers nodig. De overheid kan hier als aanjager fungeren. Een van de kansrijke toepassingsgebieden is de gezondheidszorg.

In een geïnformatiseerde zorgketen kunnen de verschillende zorgverleners gebruikmaken van elkaars digitale gegevens. Een patiënt ontvangt bijvoorbeeld een verwijzing naar het ziekenhuishuis van de huisarts. Na de behandeling in het ziekenhuis revalideert hij in een revalidatiecentrum en vervolgens ontvangt hij thuiszorg. De communicatie tussen de zorgverleners verloopt nu veelal telefonisch en schriftelijk. Wanneer de patiëntgegevens on line beschikbaar zijn, is zowel de huisarts, de specialist, de fysiotherapeut, de wijkverpleegkundige als de patiënt altijd op de hoogte van de actuele situatie.

Het brokerage event is bedoeld voor ICT-bedrijven, kennisinstellingen, zorgverzekeraars, farmaceutische industrie en zorginstellingen die ervaring hebben met de ontwikkeling van generieke ICT-oplossingen in de zorgsector en op zoek zijn naar partners om samen ICT-oplossingen te vinden, die uitwisselbaar zijn tussen de zorginstellingen en de gebruikers hiervan. Tijdens het evenement kunnen de deelnemers afspraken maken voor persoonlijke gesprekken met andere deelnemers. Daarnaast is er een interessant programma met lezingen en workshops over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT in de zorg, innovatieve ICT-projecten (doorbraakprojecten), beveiliging, elektronische patiëntendossiers en elektronische dienstverlening. Belangstellenden kunnen meer informatie krijgen bij de heer ir. M. van Hattem, projectadviseur van Senter, telefoon (070) 361 02 05, of kijken op http://www.senter.nl/ict&zorg.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat overheidsbeleid uitvoert op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in Nederland. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter, kunt u contact opnemen met Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77.