Gemeente Leiden

Ambulancevervoer Hollands-Midden nader bezien

Donderdag 31 mei a.s. zal het resultaat van het onderzoek naar de stand van zaken rond de ambulancezorg in de regio Hollands-Midden, worden gepresenteerd aan het Algemeen Bestuur van de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) Hollands-Midden.

Het onderzoek werd tussen januari en mei 2001 uitgevoerd in opdracht van de 35 gemeentes en 6 vervoerders in de regio Hollands-Midden door onderzoekers van de Stichting Tympaan en van Adviesbureau Botter. Het onderzoek had tot doel te beschrijven hoe de huidige ambulancezorg is verdeeld over de regio, welke knelpunten er thans bestaan en hoe deze knelpunten zouden kunnen worden opgelost.
Daarbij was het voornaamste uitgangspunt dat spoedeisend ambulancevervoer binnen 15 minuten na melding bij de CPA in iedere willekeurige woonkern in de regio ter plaatse moest kunnen zijn.

Uit het onderzoek blijkt in de regio Hollands-Midden 96% van de spoedritten binnen 15 minuten na melding bij de CPA ter plaatse is. Dit is in landelijk perspectief bezien geen slecht resultaat maar betekent niet dat er geen knelpunten bestaan in de regio Hollands-Midden.
Zo bleek dat voor een aantal woonkernen aan de rand van de regio de aanrijtijden langer dan gewenst zijn en daarom hebben de onderzoekers een aantal voorstellen ter verbetering gedaan.

Voorgesteld wordt om in de subregio Rijnstreek de post Ter Aar op te schuiven naar Leimuiden en deze 7x24 uur in plaats van alleen overdag op werkdagen te bemannen en de post Alphen op te schuiven naar de oostrand van Alphen.
In de subregio Midden-Holland en Krimpenerwaard zou in Zevenhuizen een nieuwe ambulancepost moeten worden ingericht.
In de subregio Duin- en Bollenstreek zou een post richting Lisse moeten verschuiven.
In de subregio Leiden en omstreken worden geen wijzigingen voorgesteld.

Het rapport zal, nadat het 31 mei is aangeboden aan het Algemeen Bestuur van de CPA, in ieder van de vier subregio's in Hollands-Midden uitgebreid worden besproken door onderzoekers, gemeenten, zorgverzekeraar, vervoerder en CPA.

In september zullen de resultaten van deze besprekingen worden samengevoegd waarna het onderzoeksrapport met de aanvullingen zal dienen als basis voor het nieuwe ambulanceplan dat per 2002 zal gaan gelden voor de regio.