VVD

VVD wil importverbod gevaccineerd rundvlees uit Argentinië en Uruguay


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 31 mei 2001
Tweede Kamerlid Oplaat vindt dat minister Brinkhorst moet pleiten voor een Europees importverbod voor gevaccineerd vlees uit derde landen.

De VVD-Tweede Kamerfractie wil dat landbouwminister Laurens-Jan Brinkhorst op Europees niveau een importverbod bepleit voor rundvlees dat is gevaccineerd tegen mkz. Momenteel worden runderen in landen als Argentinië en Uruguay ingeënt tegen mkz. Volgens VVD-woordvoerder Gert-Jan Oplaat kan de invoer van het vlees van die runderen worden hervat,
30 dagen nadat de gehele veestapel in die landen is gevaccineerd. Oplaat noemt dat onbegrijpelijk en te gek voor woorden. De liberaal stelt vast dat wanneer Nederland zou hebben gevaccineerd tegen mkz in de driehoek rond Oene, op grond van dezelfde Europese voorschriften melk en vlees niet zouden mogen worden geëxporteerd. Het schijnt juridisch te kunnen, maar dit moet je gewoon niet willen, aldus Oplaat. Dit is niet uit te leggen aan Nederlandse boeren en burgers wiens dieren recent zijn geruimd. De VVD zal zich daar dan ook fel tegen verzetten.

Oplaat heeft zich bovendien gestoord aan de opstelling van Brinkhorst in deze discussie. De minister schrijft in een brief aan de Kamer dat de situatie voor Nederlands rundvlees een geheel andere is dan die van gevaccineerd vlees uit landen als Argentinië en Uruguay. Oplaat noemt dat onzin. Gevaccineerd vlees is gevaccineerd vlees, meent de VVDer. Brinkhorst moet een Europees importverbod bepleiten voor gevaccineerd vlees uit derde landen. Gelijke monikken, gelijke kappen. De VVD bereidt inmiddels een motie van die strekking voor.

De Tweede Kamer vergadert volgende week over de kwestie.