Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Kindermishandeling voorkomen door gezinnen te steunen

Beschrijving en analyse van home visitation-programma's

31 mei 2001

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is het rapport Kindermishandeling voorkomen door gezinnen te steunen verschenen. In dit rapport beschrijven de auteurs vier Amerikaanse home visitation-programma's en gaan zij in op de mogelijke meerwaarde en uitvoerbaarheid van dit soort programmas voor Nederland. Hiermee leveren zij een bijdrage aan de discussie over de vraag hoe we kindermishandeling (beter) kunnen voorkomen.

Deze vraag is belangrijk omdat jaarlijks tienduizenden kinderen in Nederland met mishandeling of verwaarlozing te maken hebben. Er wordt steeds meer bekend over de grote individuele en maatschappelijke schade die dit aanricht. De auteurs van Kindermishandeling voorkomen door gezinnen te steunen, Klaas Kooijman en Machteld Zwikker, behandelen in dit rapport een mogelijk instrument voor het voorkomen van kindermishandeling: preventieve ondersteuning van gezinnen met jonge kinderen door middel van huisbezoeken. In de Verenigde Staten is deze aanpak onder de noemer home visitation inmiddels ver ontwikkeld en geëvalueerd. Ook in ons eigen land bestaan programma's die thuis preventief gezinsondersteuning bieden.

Inhoud van het rapport
Na een uitgebreide beschrijving van de vier Amerikaanse programmas maken Kooijman en Zwikker een vergelijking met de methoden die in Nederland gebruikt worden. Hierbij stellen zij vragen als: wat kunnen wij leren uit de Amerikaanse programmas? En welke extra´s kunnen deze programmas toevoegen aan de huidige preventieve aanpak in Nederland? Daarbij bespreken de auteurs de vraag of het haalbaar is om de sterke punten uit de Amerikaanse programmas te integreren in de huidige Nederlandse aanpak, en hoe dit het beste aangepakt kan worden.

Doelgroep en doel
Het rapport is bedoeld voor uitvoerend (staf)medewerkers en managers in de jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, het maatschappelijk werk, en de preventieve geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast ook voor betrokken beleidsambtenaren en wetenschappers. De auteurs willen met het rapport een discussie stimuleren tussen vertegenwoordigers uit betrokken werkvelden, overheden en wetenschap over de vraag wat we in Nederland van de Amerikaanse programmas kunnen leren om te komen tot een effectievere en efficiëntere preventie van kindermishandeling.

Bestellen
Kindermishandeling voorkomen door gezinnen te steunen. Beschrijving en analyse van home visitation- programma's ter preventie van kindermishandeling en verwaarlozing is geschreven door Klaas Kooijman en Machteld Zwikker en kost f 27,50. ISBN 90-5050-885-5 en E 22911. Te bestellen via de boekhandel of verkrijgbaar bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 1 juni 2001