Carros

Recalls bij Chrysler, Ford op schoolbezoek, nieuwe Hyundai Sonata

(04 juni 2001)

Natuurlijk zijn we ook vandaag op onze post, terwijl u zich klaarmaakt voor familiebezoek of een gang naar de auto- dan wel meubelshowrooms. Want autonieuws, dat is er altijd en dus ook op een dag als vandaag.

Zo vertelde ik u vorige week al iets over het goed-nieuws-bombardement dat Chrysler dezer dagen richting pers ontwikkelt, met als meest sprekende voorbeeld het bericht dat de wereldwijde vraag naar de PT Cruiser alle verwachtingen overtreft. Maar er is ook minder goed nieuws, want er lopen bij Chrysler in de VS nu ook twee recalls oftewel terugroepacties. In het ene geval betreft dat de compacte Chrysler Neon, waarvan er dik een half miljoen terugmoeten naar de dealer voor een mogelijk gebrek aan de remschoenen. Vooralsnog gaat het trouwens alleen om autos die in de VS zelf, in Canada en in Mexico zijn verkocht. Maar toch, 515.000 van die dingen terug, dat soort akkefietjes kan het noodlijdende Chrysler-concern missen als kiespijn.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kwam eind vorige week ook nog het bericht door dat er exemplaren van de Voyager terug naar de garage moeten, er zou namelijk iets mis kunnen zijn met de deursluiting. Ik hou u op de hoogte.

Dan een aardig initiatief van Ford in Australië. Ford, dat twee grote fabrieken in Australië heeft staan, organiseert namelijk een soort van roadshow langs 150 scholen, om de leerlingen een idee te geven over wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling en de bouw van autos. Rode draad van het verhaal is om de leerlingen ook alvast wat stof tot nadenken mee te geven, want wellicht overwegen ze dan op termijn een carrière in de autobranche. Leuk is dat de te geven voorlichting per school kan worden aangepast. Afhankelijk van de locatie spitst de benadering zich toe op het milieu, het zakelijke aspect, de ontwikkeling en de technologie.

Tot slot kúnt u vandaag, als u wat te doen zoekt, ook nog even bij de Hyundai-dealer binnenlopen (mits geopend natuurlijk), want daar staat de nieuwe Sonata op u te wachten. Het gaat om een zakenmodel met vier- of zescilinder motor, dat qua uiterlijk nogal wat trekjes van andere merken heeft overgenomen. Maar het eindresultaat is niet onaardig én opvallend betaalbaar bovendien, want de nieuwe Sonata staat bij Hyundai in de prijslijst voor bedragen van tussen de 56- en 65-duizend gulden.