SBM leased een FPSO aan Petrobras om de Roncador olieproductie te hervatten


1.0 Nieuwe opdracht
Op 31 mei 2001 heeft de Raad van Bestuur van Petrobras besloten het contract voor de Roncador FPSO toe te kennen aan SBM Inc., een 100% dochter van IHC Caland N.V. De contractonderhandelingen, die in Rio de Janeiro werden afgerond, betroffen een FPSO die de productie zal hervatten van het ultra diepe Roncador olieveld, waar de exploitatieactiviteiten werden onderbroken als gevolg van het ongeluk dat afgelopen maart met het P-36 platform plaatsvond.

Het contract voorziet in het ontwerp en de bouw van een grote FPSO op basis van een zeer korte doorlooptijd teneinde de productie van de eerste olie vóór eind augustus 2002 te kunnen realiseren. De eenheid zal van SBM worden gechartered op een lease-en-exploitatie-basis voor een periode van 5½ jaar, totdat de definitieve eenheid voor de productie gedurende de verdere totale levensduur van het veld gereed is.

De FPSO zal worden gerealiseerd door een bestaande supertanker (255.000 dwt) te verbouwen en uit te rusten met een grote "turret" waardoor de eenheid vrij draaibaar verankerd zal zijn en daardoor het direct aan de FPSO afmeren van tankers die de olie afvoeren mogelijk maakt. De aan dek geplaatste procesinstallaties, zijn berekend op een olieproductie van 100.000 vaten per dag en bestaan, naast de scheidingsinstallaties, uit inrichtingen voor het behandelen en comprimeren van het meekomende gas voor het onder grote druk herinjecteren van gas in het veld (gaslift) en voor de productie van het gas met als doel het affakkelen van het gas te voorkomen. Ook is een waterinjectie-installatie voorzien.

De FPSO lijkt sterk op de SBM Espadarte FPSO die op basis van een vergelijkbaar charter-contract in juli 2000 in het nabijgelegen veld in het Campos Basin in exploitatie is genomen.

Het Roncador contract werd aan SBM Inc. gegund na een internationale tender met vele concurrenten. De formaliteiten zullen nog deze week afgehandeld worden. Bedrijfsprofiel
IHC Caland is leverancier van materieel voor de offshore olie- en baggerindustrie alsmede speciale schepen voor de scheepvaart. IHC Caland N.V. is een aan de beurs genoteerde Nederlandse houdstermaatschappij van een internationale groep van maritiem-technische bedrijven. Het werkterrein van de groep is wereldwijd en omvat het ontwerpen en leveren van werktuigen/schepen en complete systemen aan de offshore olie-industrie, de baggerindustrie, de scheepvaart en de natte mijnbouwindustrie. In hoofdzaak betreft het olie productie- opslag- en overslagsystemen gebaseerd op het éénpunts-afmeersysteem, hydraulische heiblokken, 'custom-built' en standaard werktuigen voor de baggerindustrie en de natte mijnbouw en 'custom-built' schepen zoals Ro-Pax veerboten met passagiersaccommodatie en kabelleggers. De groep heeft tevens 'Floating Production and Storage Systems' (FPSO's/FSO's) in eigendom en operationeel beheer, welke op basis van langdurige overeenkomsten aan oliemaatschappijen worden verhuurd. Tevens gaat het om gespecialiseerde engineering-diensten zoals het ontwerpen van dynamisch gepositioneerde boorschepen, 'jack-up' boorplatforms, 'jack-up' platforms voor de civiele aannemerij en voor accommodatie van personeel, offshore kranen met een groot hefvermogen, hefsystemen, half afzinkbare kraanschepen en andere werkschepen. De directie Schiedam, 5 juni 2001

Voor nadere informatie:
IHC Caland N.V.
's-Gravelandseweg 557
3119 XT Schiedam