Stadsdeel Zeeburg

05-06-´01

Zeeburg investeert in OHG en Indische Buurt

Stadsdeel Zeeburg trekt voor dit jaar een extra bedrag uit van 2 miljoen om knelpunten op te lossen en nieuwe ontwikkelingen te financieren. Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota in de stadsdeelraad kwam de raad ook met enige aanvullende voorstellen voor een bedrag van fl. 150.000,-.

Het digitaal trapveld "Cybersoek" dat in het Zeeburg College na de zomer van start gaat om bewoners meer vertrouwd te maken met de digitale ontwikkelingen, zoals Internet, krijgt een extra impuls van fl. 40.000,-. Om allerlei overlast beter te bestrijden in Zeeburg krijgt de Maatschappelijke Dienstverlenings- en Samenlevingsopbouw Oost (MDSO) een extra bedrag van fl. 25.000,-. Het vrijwilligerswerk in Zeeburg wordt als zeer nuttig gezien en de raad besloot daarom tot het verlenen van een bedrag van fl. 25.000,- om een ontmoetingsdag hiervoor te organiseren en een prijs in te stellen. Er zal een onderzoek komen naar betere voorzieningen voor gehandicapten in de openbare ruimte (fl. 10.000,-).

Het extra bedrag van 2 miljoen zal als volgt worden besteed. De Stichting Welzijn ontvangt fl.500.000,- als bijdrage voor het oplossen van enkele problemen in de organisatievoering. Een bedrag van fl. 250.000,- wordt ingezet voor onder andere het aanschaffen van nieuwe veegwagens en veegmachines voor de operationele taken van de stadsdeelwerf. De rest van het geld wordt besteed aan de voorbereidingskosten van de invoering van de EURO, verbetering van het automatiseringssyteem van het stadsdeel en Internet en er wordt meer geinvesteerd in personeel van het stadsdeel

Oostelijk Havengebied
Per 1 juni is het Oostelijke Havengebied in beheer gekomen van het stadsdeel. Voor onderhoud- en beheer lag al 1 miljoen klaar om dit jaar hiervoor te gebruiken. Besloten is om extra fl. 400.000,- dit jaar nog hiervoor te reserveren. Tijdens de algemene beschouwingen was de Raad van mening dat voor specifieke knelpunten op het gebied van infrastructuur en verkeer een extra fl. 50.000,- zal worden ingezet als onderdeel van bovengenoemd bedrag van fl. 150.000,-.

Jaarrekening 2000
Stadsdeel Zeeburg heeft over het jaar 2000 een positief resultaat geboekt van 4,1 miljoen gulden. Omdat vorig jaar na de zomer al is uitgegaan van een positief resultaat van deze begroting is reeds toen al besloten om 3,5 miljoen te reserveren voor extra investeringen. Deze activiteiten worden ook gedeeltelijk dit jaar verder uitgewerkt. Om er enkele te noemen: bestrijding van de armoede in het stadsdeel (180.000) investeringen in het DriePleinenPlan (700.000), nieuwe kleedruimtes in het zwembad Flevoparkbad (600.000), extra reiniging van de winkelstraten in het weekend (250.000), en sneller optreden tegen het plaatsen van wrakken en beplakken van muren in Zeeburg (170.000).

2002
In 2002 wordt een extra bedrag van 1 miljoen vrijgemaakt voor het beheer van het Oostelijk Havengebied. Hiermee komen de totale investeringen op 2 miljoen.

Stadsdeel Zeeburg richt zich voor het jaar 2002 ook op de versterking van de economische en sociale structuur van de Indische Buurt. Dat vergt een extra investering van 6 miljoen gulden, waarbij vier miljoen wordt gefinancierd uit het Europees Sociaal Fonds. Met nog enige andere aanpassingen, waaronder kosten voor uitbreiding personeel, voorbereiding IJburg en beheerskosten heeft de begroting 2002 een tekort van 3,9 miljoen. In november zal de Raad een sluitende begroting gepresenteerd krijgen door onder andere het inzetten van rente-inkomsten en vrijkomende bedragen uit de reserve.

IJburg
Afgelopen dinsdag op 29 mei ging de eerste paal van een woning op het Haveneiland van IJburg de grond in. Het stadsdeel trekt voor de voorbereidingen 2 miljoen gulden uit.

Voor een bijdrage hiervoor is het stadsdeel nog in overleg met de gemeente Amsterdam. Bij de definitieve vaststelling van de begroting 2002 in november 2001 komt dit aan de orde.

Op verzoek van de Raad vonden op 22 mei in de raadszaal van stadsdeel de algemene beschouwingen plaats voor de begroting van 2002. De Raad wilde tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota 2001 gelegenheid hebben deze beschouwingen te houden. In november van dit jaar volgt de vaststelling van de definitieve begroting.