Gemeente Goes

Persbericht

16 mei 2001

Discussieavond "Hoe moet Goes groeien"

Op 6 juni 2001 is er een discussieavond met als thema "hoe moet Goes groeien?" in Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat 100. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur met een informele borrel. De discussie wordt vooraf gegaan door drie sprekers die met een inleiding van maximaal tien minuten hun verschillende visies zullen geven op hoe Goes moet groeien. Insprekers zijn de heren ir. J.L.M. Mandos (burgemeester van Borsele), de heer mr. P.J.A. Savelkouls (Inspectie Volkshuisvesting) en de heer ir. K. Kaan (architect).

Deze bijeenkomst is een vervolg op de bijeenkomst van 20 november van het vorige jaar met als onderwerp "de groei van Goes". Gesproken is over in welke mate Goes zou moeten groeien. Tijdens deze bijeenkomst bleek behoefte aan een vervolg dat zich meer toespitst op de vraag hoe Goes moet groeien.

Hoe moet Goes groeien: wat heeft de burger te willen? De gemeente maakt plannen voor woningbouw of is daar, als een projectontwikkelaar de plannen maakt, heel nauw bij betrokken. De huidige plannen zijn gebaseerd op de zogenaamde "compacte stadgedachte". De plannen Nieuw West en Ouverture zijn daar goede voorbeelden van. Een tekenend voorbeeld is ook de nadruk in het Goese woningbouwprogramma op inbreiding (= woningnieuwbouw binnen de grenzen van de bestaande stad). Deze inbreiding gaat vaak gepaard met hoogbouw (appartementen). Door uit te gaan van de compacte stadgedachte, sparen we de buitenruimte. De groene open buitenruimte waardoor Zeeland juist zo gewaardeerd wordt. Maar realiseren we zo ook nieuwbouwplannen die onze (toekomstige) inwoners waarderen? Willen deze niet veel liever een riante woning op een ruim perceel? Moeten ze daar wel voor in Goes zijn of hoort zulke woningbouw juist in de dorpen thuis? Wie kan er nu eigenlijk bepalen wat er gebouwd moet worden? Kunnen we dit overlaten aan stedenbouwkundigen en architecten of moeten we dit juist veel meer overlaten aan de toekomstige bewoners door bijvoorbeeld particuliere initiatieven? En is dit laatste nu hetzelfde als het overlaten aan de markt? Is de marktwerking dan zo perfect? Kortom, talloze vragen die in een open discussie over hoe Goes moet groeien en wat de burger te willen heeft, aan bod kunnen komen.

Opzet open discussie
Een open discussie heeft tot doel om de aanwezigen aan het denken te zetten door kennis te nemen van elkaars standpunt. Iedereen is welkom om te komen luisteren of om ook mee te discussiëren. Een belangrijke spelregel is dat iedereen spreekt op persoonlijke titel, tenzij anders wordt aangegeven. De uitkomsten van de open discussie zullen het politieke debat beïnvloeden, te meer omdat veel Goese bestuurders aanwezig zijn.

Ter inzage liggende stukken
Bij bureau Voorlichting liggen diverse stukken ter inzage.