Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-30: Debat over toekomst van Maatschappelijk Herstel pag.nr.=7160

De gemeente Den Haag organiseert op woensdag 6 juni aanstaande een debat over de toekomst van de inhoud van het beleidsprogramma Maatschappelijk Herstel. Maatschappelijk Herstel richt zich op de meest kwetsbare groepen in de Haagse samenleving: dak- en thuislozen, ex-gedetineerden, (ex-)verslaafden, (ex-)psychiatrische patiënten en zwerfjongeren.
Wethouder Jetta Klijnsma (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) presenteert voorafgaand aan het debat het boekje 'Mensen maken Maatschappelijk Herstel' van journalist Hans Oerlemans. In het boekje wordt een tussenbalans gegeven van negen jaar beleid en uitvoering (1992-2001). Sleutelfiguren uit de praktijk geven hun visie op verleden, heden en toekomst van Maatschappelijk Herstel. Ook komen deelnemers van verschillende projecten van Maatschappelijk Herstel aan het woord. Zij beschrijven welke betekenis deelname aan de projecten in hun leven heeft gehad.

Maatschappelijk Herstel is ontstaan naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad in 1992 waarin gevraagd werd om extra maatregelen voor een groeiende groep Hagenaars met een schijnbaar uitzichtloze positie. De motie luidde de start in van het beleidsprogramma Maatschappelijk Herstel.

Een samenhangend hulpaanbod en betere samenwerking

Het uitgangspunt dat een brede, samenhangende aanpak nodig was voor het maatschappelijk herstel van de doelgroep vormde de basis voor het nieuwe beleid. Het hulpaanbod was tot dan toe vaak fragmentarisch en versnipperd, en gericht op een deelaspect van de problematiek van de cliënten. Het realiseren van meer samenhang in het hulpaanbod en betere samenwerking tussen gemeente en verschillende instellingen kreeg in Maatschappelijk Herstel prioriteit. Publieke debatten waarin sleutelfiguren uit de zorgsector, welzijnswerk, bedrijfsleven, woningcorporaties, politiek en ambtenarij samenkwamen vormden de basis voor de concrete uitwerking van het beleid. Ook particuliere initiatieven kregen een prominente rol bij de invulling van Maatschappelijk Herstel.

Veel bereikt en nog veel te doen

Bijna tien jaar van Maatschappelijk Herstel heeft geleid tot een reeks van vernieuwende initiatieven en projecten. Een start is gemaakt met het creëren van een breed hulpaanbod op cruciale levensterreinen als wonen, werken, welzijn en zingeving. Het beleid is echter nog niet af: hardnekkige obstakels zoals verkokering en starre regelgeving zijn nog niet definitief weggenomen. Met dit debat wil de gemeente Den Haag een nieuwe impuls geven aan Maatschappelijk Herstel, door met een kritisch oog te kijken naar wat bereikt is en vooral ook naar hoe het in de toekomst verder moet.

Programma:

15.30 uur: Ontvangst en koffie
16.00 uur: Opening door de voorzitter, Lex Burgers van den Bogaert, directeur van de Dienst Openbare Bibliotheek en als voormalig sectordirecteur van de Dienst OCW nauw betrokken bij Maatschappelijk Herstel
16.05 uur: Inleiding door wethouder Jetta Klijnsma (WVE) 16.15 uur: Overhandiging van het boekje 'Mensen maken Maatschappelijk Herstel' aan de geïnterviewden:
Alf Berendse, beleidsmedewerker Stichting Drugpunt Den Haag| Nico Boersen, hoofd stafafdeling Verslavingszorg Parnassia Huub Donken, directeur Gereformeerd Instituut voor Kerk en Samenleving Den Haag (GKS)
Jan Eerbeek, hoofdpredikant Dienst Justitiële inrichtingen Leen Joele, lid Raad van Bestuur Parnassia
Ageeth Kampen en Cees Zwarts, directie stichting Huize Tichelaar Onno van der Laan, projectmanager Zorgdak
Peter Manders, bedrijfsdirectuer woningcorporatie Staedion Wim Verhoeven, unit-manager Reclassering Leger des Heils 16.20 uur: Debat over de toekomst van Maatschappelijk Herstel 17.20 uur: Samenvatting en afsluiting
17.30 uur: Een hapje en drankje in de wandelgangen

30 mei 2001

last update: 30 mei 2001 ;pag.: 7160; auteur: 112