Gemeente Amsterdam


Veertien miljoen voor voorbereiding nieuwe centrale Openbare Bibliotheek

Veertien miljoen voor voorbereiding nieuwe centrale Openbare Bibliotheek

Het college van B&W stelt 14 miljoen gulden ( 6.352.923,03) beschikbaar ter voorbereiding van de nieuwe openbare bibliotheek op het Oosterdokseiland. Met dit krediet kan het definitieve ontwerp worden ontwikkeld. In het programakkoord 1998-2002 heeft de gemeenteraad besloten een nieuwe centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek te willen bouwen op het Oosterdokseiland. Volgens de planning wordt de nieuwe bibliotheek eind 2006 opgeleverd. Al in november 2000 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Oosterdokseiland met daarin de randvoorwaarden voor de realisatie van de nieuwe bibliotheek.

Met de toekenning van het voorbereidingskrediet heeft het college ook kennis genomen van het Globale Programma van Eisen en kiest hiermee voor de variant met een vloeroppervlak van 32.000 m². Ook heeft het college kennis genomen van de notitie 'Stand van zaken nieuwe centrale bibliotheek Amsterdam'. Hieruit blijkt dat de centrale bibliotheek dé topvoorziening is waar de gebruikers terechtkunnen voor vrijwel alle materialen.

De openbare bibliotheek Amsterdam (inclusief alle nevenvestigingen) is met 165.000 gebruikers en met in totaal ruim 2.500.000 bezoekers per jaar veruit de meest gebruikte culturele instelling van Amsterdam. Door de sterke groei van het aantal leners is het in het huidige gebouw niet meer mogelijk de gebruikers adequaat van dienst te zijn. Op drukke tijden kunnen de gebruikers het gebouw nog nauwelijks in. Bovendien is door de groei van het bezit de huidige bibliotheek overvol. De huidige huisvesting biedt kortom te weinig ruimte en te weinig kwaliteit om de functies van de bibliotheek naar behoren uit te voeren. De afgelopen jaren is een groot aantal nieuwe taken op de bibliotheek afgekomen zoals het versterken van de culturele functie, de grotere ontmoetingsfunctie en niet in de laatste plaats de belangrijke rol bij het bevorderen van het gebruik van de nieuwe media zoals internet.

De nieuwe vestiging op het Oosterdokseiland stelt de bibliotheek weer in de gelegenheid om de dienstverlening in overeenstemming te brengen met het aantal inwoners van Amsterdam, het culturele gezicht van de stad en de eisen die de hedendaagse bibliotheekgebruikers stellen. Het moet een 'nieuw centrum worden van mensen, media, kennis, kunst en cultuur'.

De stichtingskosten worden geraamd op 163 miljoen gulden ( 73.966.175,22). Het college vindt het van groot belang dat deze kosten niet verder zullen stijgen. In het Financieel Meerjarenperspectief is 150 miljoen gulden ( 68.067.032,41) gereserveerd, de overige 13 miljoen gulden ( 5.899.142,81) wordt gedekt uit de grondexploitatie. De uitbreiding die met de nieuwbouw gepaard gaat, brengt een verhoging in de exploitatiekosten met zich mee. De verhoging wordt geraamd op 10,4 miljoen gulden ( 4.719.314,25). De dekking hiervan wordt betrokken bij de besprekingen van de meerjarige begroting vanaf 2007. Voor de exploitatieaanloopkosten (het doorvoeren van noodzakelijke reorganisaties, het aannemen van nieuw personeel, het bijscholen en inwerken van personeel en de openingsactiviteiten), geraamd op 9,1 miljoen gulden ( 4.129.399,97), moet ook nog financiële dekking worden gevonden. Voorgesteld wordt dit te betrekken bij de begrotingsbesprekingen van 2003 tot 2006. Het tot een Bouwkundig Programma van Eisen uitgewerkt Globaal Programma van Eisen zal als opdracht dienen voor de architect, die via een Europese aanbestedingsprocedure wordt geselecteerd.

Het voorstel wordt op 20 juni in de Raadscommissie Cultuur besproken, waarbij ook de leden van de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening worden uitgenodigd. De gemeenteraad behandelt het voorstel op 6 juli.

Marleen Nieuwenhuis

© gemeente Amsterdam - 6-06-2001