INFODROME

Advies 24 uur ministerie Voedselveiligheid aan Brinkhorst

Debat '16 miljoen controleurs? Voedselveiligheid en consumentenmacht in het informatietijdperk' en aanbieding advies 'Burgerwet InformatieRecht op Voedsel' aan minister Brinkhorst, De Balie Amsterdam, 6 juni, aanvang 20.00.

De verschillende voedselcrises van de afgelopen jaren maken dat de consument langzaam maar zeker minder vertrouwen in zijn eten heeft. Uit een rapport van Berenschot blijkt dat dit vertrouwensprobleem grotendeels ligt in de slechte kwaliteit of het ontbreken van informatie over voedsel.

Infodrome heeft aan negen gezaghebbende deskundigen gevraagd een beleidsontwerp te maken rond voedselveiligheid. Gedurende 24 uur werd een advies aan de regering uitgewerkt. Centrale vraag daarbij was : hoe kan door optimale inzet van informatie en communicatie de consumentenmacht op het terrein van voedselveiligheid vergroot worden? Hoe kan de individuele consument in staat worden gesteld zelf keuzes te maken om bepaalde producten wel of niet in de schappen te laten liggen?

Het 24-uur ministerie adviseert de minister van LNV om een wet te ontwerpen die aan burgers -dit kan zowel de consument zijn, als de producent of zelfs de overheid- het informatierecht over de productie, veiligheid en kwaliteit van voedsel toekent: de Burgerwet InformatieRecht VOedsel (BIRVO):
Iedere burger kan met een beroep op de wet eisen dat een verkoper van voedsel openbaar maakt op welke wijze dat voedsel is geproduceerd. De verkoper van voedsel is verplicht om - als daar om gevraagd wordt - de gevraagde informatie te verstrekken. Dit recht is via de rechter afdwingbaar.

Op 6 juni wordt dit advies door het 24-uur ministerie Voedselveiligheid tijdens een publiek debat aangeboden aan de heer Brinkhorst, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De minister geeft een korte reactie op het advies. Daarna gaan de '24-uurs ministeriëlen' onder leiding van Paul Frissen in debat met Tweede-Kamerleden, Marijke Vos (GroenLinks), Harm-Evert Waalkens (PvdA) en Jan Geluk (VVD) en het publiek.