Gemeente Leiden

Expositie in atrium Stadsbouwhuis

Van 6 juni t/m 5 juli 2001 exposeert de Leidse kunstenaar Marjan Waanders een aantal van haar keramische beelden in de vitrines en de draaideur van het atrium van het Stadsbouwhuis, Langegracht 72, Leiden. Titel van de expositie: 'Hol: koppen en containers'. De openingstijden van het Stadsbouwhuis. zijn maandag t/m vrijdag, 8.30 tot 17.00 uur.

Marjan Waanders (Haarlem, 1948) werd opgeleid aan de Nieuwe Leraren Opleiding 'D' Witte Leli' (1979) en de Hogeschool voor de Kunsten (1990) in Amsterdam.
Zij maakt keramische beelden, waarbij voor haar de buitenkant van een beeld ("Wat je ziet") net zo belangrijk is als de binnenkant ("De omsloten ruimte die je niet ziet"). In haar eigen woorden: "De huid is net zo belangrijk als de ruimte".
De koppen, kommen en ander vormen ("containers") worden door de beeldend kunstenaar op verschillende manieren bewerkt: ze worden ingekrast, met kleislib besmeerd, geglazuurd en met was van kleur en glans voorzien. Na al deze bewerkingen worden de beelden op verschillende wijzen (vaak meermalen) gestookt. De koppen die Marjan Waanders maakt verbeelden stemmingen of gedachten. De andere vormen geven het begrip 'ruimte' op concrete wijze weer.
In het totaal zijn 15 werken van de kunstenares, die een atelier heeft in Kunstcentrum Haagweg, te zien in het atrium van het Stadsbouwhuis.