Gemeente Zwijndrecht

Proefalarm sirenes!

Woensdag 6 juni a.s. om 12.00 uur zullen alle sirenes loeien. Maakt u zich niet ongerust, het gaat dan om een jaarlijkse test. Het signaal duurt 1 minuut en 26 seconden en zal drie keer gegeven worden om 12.00 uur, om 12.05 uur en om 12.10 uur. De regionale brandweren testen jaarlijks het sirenenetwerk.

Wat te doen als de sirene gaat?
Ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen, zet radio of TV aan. Een natuurramp, vliegtuigongeluk, lekkende tanker, explosie, gifwolk of ander dreigend onheil waarbij veel mensenlevens op het spel staan ....... we denken er liever niet aan.
Gelukkig komen rampen in Nederland zelden voor. Toch is het nodig dat we er bij stilstaan. Want er is altijd een kans - hoe klein ook - dat zich wèl een ramp voordoet. De risico's waaraan we tegenwoordig blootstaan, zijn toegenomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor gevaarlijke stoffen. Ook een ongelukkige gebeurtenis in het buitenland kan in ons land gevolgen hebben.
De gemeente heeft tot taak rampen te voorkomen en te bestrijden. Zwijndrecht heeft daarvoor een plan klaarliggen. Zo'n plan geeft aan wat de inzet is van onder meer Politie, Ambulancedienst en Brandweer ten tijde van een ramp. Daarnaast is het belangrijk dat u als inwoner van Zwijndrecht weet wat u in het geval van een ramp moet doen.

Als de Sirene gaat ......
Als de sirene gaat is er sprake van alarm. Er is beslist meer aan de hand dan alleen een beetje stank of een prikkelende lucht. Als het gevaar een beperkt gebied bedreigt, kan het ook zijn, dat u door een rondrijdende geluidswagen wordt gewaarschuwd.

Ga naar binnen!
Hoort u de sirene, ga dan zo snel mogelijk naar binnen. Dat geldt voor iedereen. Dus ook als u op uw werk bent, of op school. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. U moet de kinderen niet van school halen. Op school wordt ze verteld wat er gedaan moet worden. Zit u in de auto, verlaat deze dan en ga zo snel mogelijk naar binnen. Het advies "naar binnen" betekent: ga het dichtstbijzijnde gebouw binnen. Dus een bedrijf, een kantoor, een winkel of een huis. Als mensen bij u aankloppen, geef dan gelegenheid om te "schuilen". Ziet u dat anderen de sirene niet hebben opgemerkt, bijvoorbeeld doven, waarschuw ze dan. U moet niet gaan bellen. Het telefoonsysteem kan dan overbelast raken. Dan is niemand meer bereikbaar en komt de hulpverlening in ernstige problemen.

Sluit deuren en ramen!
U moet deuren en ramen sluiten, omdat dat het veiligst is. Vergeet ook niet de luchtroosters af te sluiten of dicht te plakken. Zeker als er sprake is van gifwolken, gassen en straling. U krijgt dan via de radio en televisie nadere instructies.

Zet de radio en/of TV aan !
Informatie over rampen krijgt u in Zwijndrecht via de regionale zender Radio Rijnmond en op de TV-zenders Nederland 2 en 3 en ATOS-kabelkrant. Radio Rijnmond vindt u op de kabel op kanaal 96,1 en in de ether op 93,4. De ATOS-kabelkrant vindt u via de Centrale Antenne Inrichting op TV-kanaal 2, Nederland 2 op TV-kanaal 6 en Nederland 3 op TV-kanaal 7.

Kortom:
ga direct naar binnen;
sluit alle deuren en ramen;
zet radio en/of TV aan!

Evacueren
Het kan gebeuren dat u zo snel mogelijk de woning of omgeving moet verlaten. Dat hoort u dan via de radio. In dat geval moet u het volgende doen:


- sluit gas, licht en water af;

- neem alleen echt noodzakelijke spullen mee;
- sluit de woning goed af;

- controleer of uw buren weten dat ze weg moeten.
Openbaar vervoer of eigen vervoer
Welk vervoermiddel u kunt gebruiken, hoort u via de radio of via een geluidswagen bij u in de buurt. Dat kan uw eigen auto/vervoermiddel zijn, maar het kan ook zijn dat de situatie dat niet toelaat. In dat geval wordt door de gemeente Zwijndrecht voor ander vervoer gezorgd. U hoort dan ook waar u moet instappen. Dat geldt natuurlijk ook voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren. Voor groepen, zoals scholieren en bejaarden in tehuizen weet de directie wat er moet gebeuren. Volg dus hun aanwijzingen goed op. Kunt u per auto (motor, bromfiets, etc.), dan gelden de volgende regels:


- neem zoveel mogelijk andere personen mee;
- luister naar de verkeersinformatie via de radio;
- volg de route die de politie aangeeft;
- ga naar het opvangcentrum; de plaats wordt via Radio Rijnmond en/of geluidswagen bekend gemaakt.

Deze tekst kunt u ook vinden op de pagina's 17, 19 en 21 van de gemeentegids.