Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30

Afdeling Communicatie

KU Nijmegen genomineerd voor nationale duurzaamheidsprijs 'het Ei van Columbus'
MAANDAG 28 MEI: JEUGDJURY OP BEZOEK

Maandag 28 mei komen 13 leerlingen van groep 8 van de school De Kinderhof uit Amersfoort naar de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Als vertegenwoordigers van de Jeugdjury voor het Ei van Columbus laten ze zich op de hoogte brengen van het programma rond duurzame ontwikkeling op de universiteit. De KU Nijmegen is door een vakjury genomineerd voor de nationale duurzaamheidsprijs, Het Ei van Columbus, in de categorie Hoger Onderwijs. De wedstrijd is uitgeschreven door het ministerie van VROM in samenwerking met het ministerie van OC&W. Naast de prijs van de vakjury kent een jeugdjury een eigen Jeugd-ei toe. Officiële bekendmaking vindt plaats op donderdag 21 juni.

KUN als Laboratorium voor Duurzame Ontwikkeling

De prijs is ingesteld om bedrijven, organisaties en instellingen te stimuleren met innovatieve ideeën te komen en aan de slag te gaan met duurzame ontwikkeling. Dat is ontwikkeling waarin ecologische, sociale en economische factoren - met het oog op de toekomst - goed met elkaar in balans zijn gebracht. De KU Nijmegen is voorgedragen vanwege haar brede, op integratie gerichte programma rond duurzame ontwikkeling. Daaraan wordt gewerkt in hoger onderwijs, onderzoek, organisatie en bedrijfsvoering. Daarbij wordt de universiteit met haar ruim 13.000 studenten en 5.500 personeelsleden op een campus van 100 hectare als een gemeenschap beschouwd die als Laboratorium voor Duurzame Ontwikkeling kan dienen. Op de eigen campus kan kennis worden opgedaan over hoe in de wereld met duurzame ontwikkeling om te gaan. Er wordt veel waarde gehecht aan samenwerking met externen, zoals de gemeente Nijmegen, nationale milieu- en ontwikkelingsorganisaties, collega-universiteiten, en organisaties en mensen in het buitenland. In 2002, het jaar dat in Johannesburg (Zuid-Afrika) de World Summit on Sustainable Development plaatsvindt (tien jaar na de VN conferentie over milieu en ontwikkeling te Rio de Janeiro), wordt aan de KUN een Duurzaamheidsjaar met tal van activiteiten georganiseerd.

Informatie over de nationale duurzaamheidsprijs is te vinden op: http://www.ei-van-columbus.nl

PROGRAMMA BEZOEK JEUGDJURY DUURZAAMHEIDSPRIJS AAN KU NIJMEGEN MAANDAG 28 MEI

Nijmegen

10.10 uur Aankomst Station Nijmegen Centraal. Per bus naar de universitei t.

De groene universiteit en haar omgeving

10.30 uur Aankomst Universiteit Nijmegen.
De omgeving in vogelvlucht. Met ecologisch drankje en hapje. vanaf de 16de verdieping van het Erasmusgebouw.

Duurzame ontwikkeling in onderwijs en nog veel meer

11.00 uur College 'De universiteit als Laboratorium voor Duurzame Ontwikk eling';
in Collegezaal III Collegezalen Complex.

De universiteit als dorp

11.40 uur Korte Wandeling door Thomas van Aquinostraat en stukje bos.

Zorg voor eigen milieu: Denk mondiaal Wees lokaal actief

12.00 uur Gescheiden afval, zuinig met water en energie in de onderaardse gangen van universiteit en ziekenhuis. (ingang: Erasmuslaan 17)

Ecologische voedingsmiddelen

12.20 uur Ecologische picknick op een mooie plek

Duurzaamheidsonderzoek

13.00 uur Proeven Biologische Bestrijding in de Universiteitskassen.

Terug naar huis

13.30 uur De bus staat klaar om de leerlingen weer naar het station te br engen.