--
Informatie Professional

Persbericht, 6 juni 2001

IP-Panel test WebWegWijzers

Vijftien informatiespecialisten van diverse instellingen en bedrijven hebben een onderzoek gedaan naar Nederlandse en Belgische WebWegWijzers. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het juninummer van het tijdschrift Informatie Professional.

Een "informatiespecialist" is iemand die in opdracht van anderen in databases en tegenwoordig ook op internet naar literatuur en informatie over een onderwerp zoekt.
WebWegWijzers zijn diensten die het internet - in dit geval het Nederlandse en/of het Belgische deel daarvan - via een zoekboom ontsluiten. Het gaat daarbij niet om zoekmachines, maar om diensten die je naar (documenten over) een onderwerp toe leiden, door je de weg te wijzen van algemene onderwerpsterreinen naar specifieke onderwerpen. WebWegWijzers doen dat op verschillende manieren, namelijk via een zgn. directory (bekendste internationaal voorbeeld: Yahoo!) of via een startpagina (bekendste voorbeeld in Nederland: startpagina.nl).

Startpagina's, die meestal twee à drie niveaus diep gaan, zijn doorgaans platter van structuur dan directories, met hun uitgewerkte, soms tot negen niveaus diep gaande onderwerpsindeling. Voor het gebruiksgemak van een WebWegWijzer maakt dit verschil op zichzelf niet zoveel uit, belangrijker is of de rubrieken en subrubrieken duidelijk benoemd zijn, en vooral: duidelijk ten opzichte van elkaar gemarkeerd. Verder is natuurlijk van belang of je, als je een onderwerp niet direct vindt via de boomstructuur, gebruik kunt maken van een interne zoekmachine (die eventueel ook de titels van de rubrieken doorzoekt ) of van een alfabetische index van alle rubrieken of onderwerpen. De meeste directories hebben het eerste, de goede startpagina's hebben het laatste (meestal in de vorm van een overzicht van de dochterpagina's). Een verschil tussen directories en startpagina's is verder in het algemeen dat de links bij de directories geannoteerd zijn (eventueel met een
kwaliteitsaanduiding), en die bij de startpagina's doorgaans niet.

Het IP-Panel onderzocht 38 Nederlandse en Belgische WebWegWijzers (uit de vele honderden die op het Web te vinden zijn) op ruim 50 criteria, die verband hielden met de kwaliteit, de omvang en de bruikbaarheid van de WebWegWijzers. Daartoe behoorden ook vragen over hoe de linkdatabase tot stand komt (verzameling door redactie en/of aanmelding door auteurs), hoe de kwaliteit van de links wordt beoordeeld (centrale redactie, onderwerpsredacteuren of geen beoordelingsprocedure) en wat de kwaliteit van de links is.

Een interessante ontdekking was dat de kwaliteit van een WebWegWijzer maar zeer ten dele afhankelijk is van de omvang van de linkdatabase. Met andere woorden, een WebWegWijzer die het hele scala van mogelijke onderwerpen probeert te bestrijken met een verzameling van 1000 goedgekozen, representatieve, ten opzichte van elkaar goed afgebakende en goed geannoteerde links van tamelijk algemeen niveau, kan het Nederlandse of Belgische Web beter doorzoekbaar maken dan een WebWegWijzer met 30.000 willekeurig bijeengesprokkelde, slecht ingedeelde links zonder annotatie en zonder interne zoekmachine of rubriekenoverzicht.

Het IP-Panel testte ook in hoeverre de onderzochte WebWegWijzers een (redelijk snel) antwoord geven op een tiental testvragen. In die test kwam de combinatie van eigenschappen als een duidelijke boomstructuur, een goede selectie van links, de eventuele annotatie van de links en de beschikbaarheid van een zoekmachine of alfabetisch overzicht tot uiting. Onder de WebWegWijzers die zowel op de criteria als in de testvragen goed scoorden waren NL-menu, Startpagina.nl, StartNederland.nl en BooGo.
Het artikel bevat ook raadgevingen voor mensen die zelf een WebWegWijzer willen beginnen.

Het tijdschrift Informatie Professional - vakblad voor informatiewerkers - is een uitgave van Otto Cramwinckel Uitgever te Amsterdam. Het betreffende nummer met de WebWegWijzer test (nr. 6, juni 2001) is aan te vragen via tel. 020-6276609 of fax 020-6383817.

De integrale tekst van het artikel, inclusief tabellen, is tevens te vinden op de website van Informatie Professional, IP Online (http://www.informatieprofessional.nl). Daar zijn ook de url's van de geteste WebWegWijzers te vinden, plus korte beschrijvingen van de geteste WebWegWijzers afzonderlijk.

Nadere informatie: Redactie Informatie Professional, tel. 020 - 4276583.