Consumentenbond

Waarschuwing: Familiegeschiedenis bij De Heraut niets waard 5 juni 2001

Boekhandel/antiquariaat De Heraut is weer helemaal terug en biedt "speciale historische familieuitgaven" van "uw weinig voorkomende familienaam". Samen met betrokkenen als organisaties en juristen wil de Consumentenbond proberen dit soort praktijken een halt toe te roepen.

In 1997 kwam De Heraut met een soortgelijk aanbod. Daarvoor opereerde het bedrijf onder de namen Louter's Antiquariaat en Heraldica. De Reclame Code Commissie bestempelde de reclame van Heraldica toen als misleidend, waarna de uitgever onder een andere naam vrolijk verder ging.

Vier jaar geleden beloofde De Heraut verschillende families "vele genealogische gegevens uit heden en verleden". Het bleek toen dat mensen een waardeloze lijst toegestuurd kregen van onbekende mensen met de naam van de geadresseerde familie. Aangezien het jaren kost om de juiste gegevens bijelkaar te krijgen, bestaat het vermoeden dat ook deze keer niet veel te verwachten valt van de mooie beloftes.

Ook belooft het antiquariaat, net als vier jaar geleden, een herdruk van het wapen op perkament. Waarschijnlijk gaat het weer om een aangepast wapen van een heel ander geslacht, dat gekopieerd is uit oude Nederlandse wapenboeken. De Consumentenbond waarschuwt met klem om niet op dit aanbod in te gaan en de reclame direct weg te gooien.