Gemeente Gilze en Rijen

Agenda Raadsvergadering - 28 mei 2001
Hieronder de agenda-punten voor de Raadsvergadering

1. Notulen van de vergaderingen van 26 maart en 23 april 2001
2. Ingekomen stukken

3. Voorstel tot het aangaan van een ruilovereenkomst in Gilze (J.C.M. de Jong).
Toelichting
Met de heer J.C.M. de Jong, directeur van aannemingsbedrijf J. de Jong, is overeenstemming bereikt over de aan- en verkoop van grond ter realisering van het plan Kapittelstraat 2e fase. Uw raad wordt voorgesteld te besluiten tot onderliggende aan- en verkoop van grond.


4. Vervallen.

5. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van restauratie oude archieven van de gemeente. Toelichting
Voorgesteld wordt een krediet ad 7.000,-- beschikbaar te stellen voor de restauratie van oude archieven van de gemeente en dit ten laste te brengen van de post onvoorzien.


6. Voorstel inzake nazorg centrale huisvesting. Toelichting
Het is inmiddels een jaar geleden dat het uitgebreide en gerenoveerde gemeentehuis in gebruik werd genomen. Het project centrale huisvesting kan als afgerond worden aangemerkt, reden waarom een nazorgdocument is opgesteld. Naast een verantwoording wordt in dit document gewag gemaakt van een aantal zaken die nog moeten gebeuren. In financiële zin betekent dit zowel een afrekening als een verzoek om extra financiële middelen


7. Voorstel inzake het beleidsplan gemeentebalie. Toelichting
De Gemeentebalie bestaat nu twee jaar. Aan de hand van de ervaringen uit deze periode en de landelijke ontwikkelingen, gestimuleerd door het Programmabureau OL2000 van het ministerie van Binnenlandse Zaken is een beleidsplan opgesteld. Om te komen tot verbetering van de kwaliteit van de klantgerichte dienstverlening en verbreding van het takenpakket moeten er diverse besluiten genomen worden.


8. Voorstel inzake nieuw gemeentelijk speelautomatenbeleid. Toelichting Op grond van artikel 30c, tweede lid van de Wet op de Kansspelen (WOK) is de gemeente verplicht een gemeentelijk speelautomatenbeleid vast te stellen. Dit beleid regelt het gemeentelijk opstelplaatsenbeleid, dat wil zeggen het aantal speelautomaten waarvoor per inrichting vergunning kan worden verleend, met dien verstande dat:

1. Voor een laagdrempelige inrichting géén vergunning kan worden verleend voor kansspelautomaten.

2. Voor een hoogdrempelige inrichting het aantal kansspelautomaten waarvoor vergunning kan worden verleend op twee wordt bepaald. In aansluiting hierop wordt voorgesteld de Algemene Plaatselijke verordening te wijzigen om hiermee te voldoen aan de plicht ingevolge de Wet op de kansspelen om het opstelplaatsenbeleid inzake speelautomaten in een verordening vast te leggen.


9. Voorstel inzake fusie waterleidingmaatschappijen WOB en WNWB: aankoop aandelen.
Toelichting
In verband met de voorgenomen fusie van de
waterleidingmaatschappijen Noord-West-Brabant en Oost-Brabant, worden gemeenten voor de fusiedatum nog eenmaal in de gelegenheid gesteld om aandelen van de waterleidingmaatschappij. Noord-West-Brabant tot het statutair vastgesteld maximum aantal te verwerven. Dit leidt tot het voorstel om zonder enige betaling, over te gaan tot verwerving van 240 aandelen van de waterleidingmaatschappij. Noord-West-Brabant van 500,-- per aandeel nominaal, alsmede tot kwijtschelding van de door deze maatschappij aan onze gemeente verstrekte geldlening van 125.000,--.


10. Voorstel tot het nemen van een voorbereidingsbesluit in Gilze (Pastoor Coomansstraat).
Toelichting
Nemen van een voorbereidingsbesluit.


11. Voorstel inzake vaststelling bestemmingsplan Kern Gilze. Toelichting
Het ontwerp bestemmingsplan Kern Gilze heeft met ingang van 26 oktober 2000 gedurende vier weken voor eenieder ter inzage gelegen. Tegen het plan zijn zienswijzen ingebracht. Eén zienswijze is niet ontvankelijk wegens het ontbreken van een motivering. Een aantal zienswijzen wordt (gedeeltelijk) gegrond geacht, en heeft geleid tot aanpassing van het ontwerp bestemmingsplan. De overige zienswijzen worden ongegrond geacht. Voorgesteld wordt op basis hiervan over te gaan tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan.


12. Voorstel inzake milieuprogramma 2001.
Toelichting
Op grond van artikel 4.20 van de Wet milieubeheer stelt de gemeenteraad jaarlijks een milieuprogramma vast. Het programma bevat de te verrichten activiteiten ter uitvoering van de bij wettelijk voorschrift met het oog op de bescherming van het milieu aan het gemeentebestuur opgedragen taken en een overzicht van de financiële gevolgen van de uitvoering van deze taken. Het programma van 2001 is gebaseerd op het in 1999 door de raad vastgestelde Milieuwerkplan over de periode 1998-2001. Het milieuverslag over het jaar 2000 zal de eerstvolgende vergadering aan uw raad aangeboden kunnen worden. Het milieuwerkplan 2002-2006 zal op korte termijn in procedure genomen worden.


13. Voorstel inzake vaststellen brandveiligheidsverordening. Toelichting
Voortvloeiend uit artikel 12 van de Brandweerwet 1985, dient iedere Nederlandse gemeente een brandbeveiligingsverordening vast te stellen. Tot op heden is voor de gemeente Gilze en Rijen een dergelijke verordening nog niet in werking getreden


14. Voorstel inzake vaststellen Verordening brandveiligheid en hulpverlening.
Toelichting
Door de ontwikkelingen binnen de brandweerorganisatie in geheel Nederland is de in 1996 vastgestelde Organisatieverordening voor de brandweer achterhaald. De uitkomsten van het onderzoek in het kader van het Project Versterking Brandweer, vastgelegd in het Dekkingsplan, maken het noodzakelijk de taken van de brandweer en de Regionale Brandweer opnieuw te bepalen met de daarbij benodigde materiële voorzieningen en formatie.


15. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van maatregelen voor "Voorrang fietser van rechts". Toelichting
Ten behoeve van de uitvoering van verkeersmaatregelen in het kader van de verkeersregel "Voorrang fietser van rechts" is een krediet nodig van 85.000,--.


16. Voorstel inzake vaststelling beoordeling gemeentesecretaris. Toelichting
Vast te stellen de conceptbeoordeling van de gemeentesecretaris, zoals deze als ontwerpraadsbesluit vertrouwelijk ter inzage wordt gelegd vanaf 24 mei 2001.


17. Voorstel inzake begroting 2001 van De Wildschut. Toelichting
De begroting van openbare basisschool De Wildschut / Prinsenbos 2001 werd door ons als bevoegd gezag vastgesteld. Op grond van dit gegeven dient de gemeentebegroting 2001 op onderdelen overeenkomstig de begroting van de school te worden aangepast. Voorgesteld wordt daarom de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen


18. Voorstel inzake ontwerp-jaarrekening 2000 en -begroting 2002 ROM. Toelichting
Voorgesteld wordt met de ontwerpjaarrekening 2000 en met de ontwerpbegroting 2002 van het Regionaal Overleg Midden-Brabant in te stemmen en het Gemeenschappelijk Orgaan ROM hiervan in kennis te stellen.


19. Voorstel inzake vaststellen Reglement van Orde voor de gemeenteraad.
Toelichting
Voorgesteld wordt over te gaan tot het vaststellen van een nieuw reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad, onder intrekking van het in 1967 vastgestelde reglement.


20. Voorstel inzake het aanvaarden van een schenking. Toelichting
Voorgesteld wordt de schenking van 1.000,-- van het bedrijf Proper Stok Bouwen B.V. te aanvaarden.


21. Voorstel tot het vaststellen van diverse begrotingswijzigingen
De stukken behorend bij elk agendapunt liggen, voor zover mogelijk, ter inzage voor de leden op de leeskamer van de raad van 23 tot en met 25 mei 2001. Verzocht wordt opmerkingen betreffende de notulen uiterlijk 25 mei 2001 kenbaar te maken bij de Groep Post en Archief.