Politiebericht Groningen: Groningen 6-06-2001
Schietincident Oliemuldersweg opgelost Woensdag 6 juni 2001

Meer aanhoudingen verwacht

De politie heeft met de aanhouding van vijf mannen in de leeftijd van 25 tot 29 jaar, allen uit Groningen, een schietincident aan de Oliemuldersweg in Groningen opgelost. Dat incident vond plaats op dinsdagavond 27 februari. Bij het schietincident raakte niemand gewond. Wel werden ruiten van een abri door kogels vernield. Eén verdachte, een 29-jarige man, is na verhoor vrijgelaten. De anderen zitten nog vast. De politie verwacht nog meer aanhoudingen.

Politieonderzoek heeft uitgewezen dat het schietincident een gevolg is geweest van een ruzie tussen de 29-jarige, inmiddels vrijgelaten verdachte, en een 27-jarige Groninger. De laatste beschuldigde zijn opponent van betrokkenheid bij een inbraak in zijn woning in Groningen, waarbij een geldbedrag van enkele duizenden guldens was gestolen. Over de betrokkenheid van de 29-jarige Groninger ontstond onenigheid waarbij beide mannen zich door vrienden lieten bijstaan. Op de avond van de schietpartij ontmoeten beide groepen elkaar aan de Oliemuldersweg, aanvankelijk om de beschuldigingen uit te praten. Opnieuw ontstond er ruzie waarbij over en weer op elkaar werd geschoten. Politieonderzoek heeft uitgewezen dat zeker drie verdachten in het bezit zijn geweest van een vuurwapen, waarmee ook is geschoten. Vermoedelijk is er zeven keer geschoten. Bij meerdere verdachten is huiszoeking gedaan. Vuurwapens zijn daarbij niet gevonden. In de woning van een 27-jarige verdachte werd wel een vuurwapen gevonden in de vorm van een sleutelhanger. Dat wapen is in beslag genomen. Het is vrijwel uitgesloten dat dit wapen bij de schietpartij is gebruikt.

De politie kwam de verdachten op het spoor door sporenonderzoek en getuigenverhoor. Een taxichauffeur kreeg kort na het incident, in de buurt van de Oliemuldersweg, bijna een aanrijding met een zwarte auto die zonder verlichting met hoge snelheid wegreed. De chauffeur wist het kenteken te noteren en door te spelen aan de politie. Onderzoek wees later uit dat de wagen toebehoort aan een familielied van één van de verdachten en tevens kwam vast te staan dat een aantal bij de schietpartij betrokken verdachten inderdaad na het incident met de betrokken auto zijn gevlucht. Vier van de vijf aangehouden verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zijn in bewaring gesteld. De 29-jarige verdachte is na verhoor heengezonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man meer slachtoffer is dan verdachte. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan van mishandeling. Van de inbraak in de woning van de 27-jarige Groninger is geen aangifte gedaan bij de politie. Het politieonderzoek loopt nog. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844.