Provincie Limburg

24-UURS ESTAFETTE-ACTIE MILIEUCONTROLES IN HEEL LIMBURG

Gecoördineerd door Servicepunt Handhaving in Limburg 24-UURS ESTAFETTEACTIE MILIEUCONTROLES IN HEEL LIMBURG

Ergens in de maand juni houdt een groot aantal instellingen die een taak hebben in de handhaving van milieuregels een gezamenlijke estafettecontrole. In 24 uur tijd zijn ongeveer 200 toezichthouders in touw over de volle breedte van het milieubeleid en over de volle lengte van de provincie. De actie wordt gecoördineerd door het Servicepunt Handhaving, waarin sinds eind 1999 vrijwel alle instellingen samenwerken die een taak hebben in het toezicht op het naleven van milieuregels. De juiste datum van de estafette-actie wordt niet bekendgemaakt, omwille van het verrassingseffect van de actie.

Van Vaals tot Mook worden er acties gehouden op de vier kleursporen van de milieuhandhaving: natuur en landschap (groen), bedrijven (grijs), ruimtelijke ordening (rood) en water (blauw). Waar zinvol en mogelijk gaan handhavingspartners samen het veld in, het water op en de lucht in. Een aantal bestuurders, waaronder handhavingsgedeputeerde Ger Driessen, neemt ook zelf deel aan de estafette. Brede samenwerking milieuhandhaving
In december 1999 sloten zon 60 organisaties die in Limburg een taak hebben op het gebied van handhaving van milieuregels samen een convenant. Naast de Provincie waren dat de gemeenten (op drie na), de waterschappen, de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van VROM, de Algemene Inspectie Dienst van het ministerie van LNV, de politie en het Openbaar Ministerie. Doel van de overeenkomst was om de onderlinge samenwerking in de uitvoering van de milieuhandhaving aanzienlijk te intensiveren en te stimuleren. Daartoe hoort bijvoorbeeld het toezicht op milieuaspecten als het bouwstoffenbesluit en grondstromen, het buitengebied, externe veiligheid, het transport van gevaarlijke stoffen. Het Servicepunt Handhaving (SEPH) vormt sindsdien de spil van deze samenwerking. In de praktijk blijkt, dat brede samenwerking in de milieuhandhaving inderdaad kan leiden tot effectievere acties. In dat licht past de nu geplande estafette-actie.