GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 juni 2001 13:18

Groenlinks onderzoekt mogelijkheid NGO-waarnemers Midden-Oosten Farah Karimi neemt initiatief voor missie naar Palestijnse Gebieden en Israël

(6 juni 2001)

Woensdag 6 juni vertrekken Farah Karimi, Harry Derksen (Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking) en Annemarie Gehrels (Bureau Beleidsvorming Ontwikkelingssamenwerking) naar de Palestijnse gebieden om te spreken met vertegenwoordigers van de Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties en de vredesbeweging. Zij gaan onderzoeken of er steun bestaat voor het stationeren van internationale waarnemers (afkomstig uit maatschappelijke organisaties.) De aanwezigheid van internationale waarnemers uit de NGO-gemeenschap zou een bijdrage kunnen leveren aan het indammen van de golf van geweld.

GroenLinks heeft een aantal Nederlandse organisaties benaderd om gezamenlijk deze mogelijkheid te onderzoeken, aangezien de internationale gemeenschap niet bereid is om een officiële beschermingsmacht naar het Midden-Oosten te sturen. ICCO, Cordaid, IKV en Pax Christi gaan nu samen met GroenLinks dit idee nader uitwerken. Van 6 tot 10 juni worden gesprekken gevoerd met de Palestijnse en Israëlische vredesbeweging en mensenrechtenorganisaties om meerzicht te krijgen op de mogelijkheden en het draagvlak voor een dergelijke 'NGO-waarnemingsmissie'.