NETWERK NOTARISSEN
www.netwerknotarissen.nl

MKB-ers hebben weinig aandacht voor continuiteit bedrijf.

Bijna 60% van de eigenaren van een eenmanszaak met een partner heeft geen huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingsovereenkomst gesloten. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat Netwerk Notarissen in mei heeft laten uitvoeren naar de regelingen die ondernemers hebben getroffen over de rechtsvorm van hun onderneming.
Slechts 20% van de eigenaren van een besloten vennootschap, die hun kinderen willen betrekken in de voorzetting van hun bedrijf, heeft dat laten vastleggen in hun testament. Van de BV-eigenaren heeft 94% de aandelen niet beschermd door middel van certificeren.

Prof. mr. M.J.A. van Mourik, hoogleraar notarieel recht en privaatrecht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen,leidt uit het indicatieve onderzoek van Netwerk Notarissen af dat veel MKB-ers onvoldoende aandacht hebben voor de continuïteit voor hun onderneming. 'Veel ondernemers staan niet stil bij de gevolgen die verbreking van een relatie bijvoorbeeld in de vorm van een echtscheiding kan hebben voor de continuïteit van hun onderneming. Bedrijfsopvolging blijkt evenmin een actueel thema voor veel ondernemers. De leeftijd van de ondernemers en de ongewisheid over de toekomstplannen van kinderen dragen bij aan de onverschilligheid ten aanzien van de gevolgen van een onverwacht overlijden.'

Met het oog op een eventuele beëindiging van zakelijke samenwerking heeft 57% van de maatschap/VOF-eigenaren afspraken gemaakt over de wijze van waardebepaling van de onderneming.

Uit het onderzoek van Netwerk Notarissen blijkt voorts dat een kwart van de ondernemers met een eenmanszaak niet heeft nagedacht over de wenselijkheid van een BV. Van degenen die dat wel hebben gedaan, laat 32% de beslissing afhangen van fiscale aspecten. Van Mourik: 'De keuze voor de BV-vorm kan zowel in fiscale als in civielrechtelijke zin voordelen opleveren. De praktijkervaring leert dat doorgaans onvoldoende aandacht wordt besteed aan civielrechtelijke aspecten zoals aansprakelijkheid, echtscheiding en overlijden.'