Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe Mensport is uit

06/06/2001

Lochem, 6 juni 2001
In MenSport nummer 4 komen de Friezen ruimschoots aan bod. De `Parels van het Noorden' zijn bijna overal goed in. Als smaakmakend koetspaard heeft de Fries zich meer dan bewezen, maar menners als Leo Kraayenbrink en Jacob Jan Kramer hebben jaren geleden ook de sportieve kwaliteiten van dit paard ontdekt. Onder het zadel presteert de Fries eveneens goed, hoewel springen niet aan hem is besteed. In dressuur staan ze echter hun mannetje. Toch denken we bij de Fries allereerst aan de Friese Sjees, want daarvoor komt hij het best tot zijn recht. Meike Merks sprak met eigenaren, ruiters en menners en kwam tot de slotsom dat deze fraaie barokke paarden iets heel speciaals hebben. Elke gebruiker ervaart dat, maar niemand kan het precies verwoorden. De fotoreportage is van Arjan Wijnstra.

Duo Stem en Hoed. Zo noemen Pam en Paul van Geloven zichzelf gekscherend. Ineke Westers zocht het echtpaar op, dat 35 weekends per jaar te vinden is op hippische evenementen; Pam als speaker en Paul als ringmeester. Pam is ervan overtuigd dat bij het aantrekkelijker voor publiek maken van de menwedstrijden ook een taak ligt voor de speaker. Maar hoeveel geld soms ook omgaat bij grote evenementen, de belangrijke taken die ze beiden verrichten, blijft het werk van amateurs. Zo zit de paardenwereld nu eenmaal in elkaar.

Het was stil op het menwedstrijdfront in België en Nederland tot nu toe. Natuurlijk vanwege de MKZ. In het Duitse Lähden werd, internationaal gezien, het spits afgebeten voor dit jaar. Ineke Westers ging een kijkje nemen, was enthousiast over de kwaliteit van de organisatie en kreeg een indruk hoe de Europese top-spannen erbij staan. Dat Tomas Eriksson nog steeds hoge ogen gooit , zal niemand verbazen.

Eén slechte ervaring met een verkeerde chauffeur kan van een goed laadbaar paard een onlaadbare maken. In de serie ,,Angst voor de paardentrailer" , vertaald en bewerkt door Madeleine Calkoen, gaat het in deze slotaflevering over een aantal methodes om het probleem te lijf te gaan. Een trailer ziet er nu eenmaal uit als een val en het is tegen het instinct van een paard om daar in te lopen. Met duidelijke tekeningen wordt aangegeven hoe je met twee helpers en gekruiste longeerlijnen kunt werken, hoe je ook in je eentje met een longeerlijn kan werken en hoe je beslist niet moet laden.

In de serie dressuren in tweespan gaf Ilona Mens in de vorige MenSport aanwijzingen over de vorming van een goed tweespan. Een gestructureerde (individuele) belering blijkt van essentieel belang. In deze MenSport staat deel 2 , waarin Ilona verder gaat met de kunst van beleren en de techniek van dressuurmatig tweespanrijden. Ook in deze aflevering onder andere praktische tips over leidsels en bitten. De fotografie is van Marion Keijzer.

Na bestudering van alle leidselvoeringen en rijtechnieken komt Jan Maiburg tot de conclusie dat we allemaal `The Park'rijden. In zijn serie over leidselvoering passeert het Amerikaanse -, Franse - , Hongaarse - en Italiaanse systeem. Ook wordt gesproken over The Ring en The Park methode. In dit overzicht ontbreekt zeker niet het tweehandig Velstra mensysteem dat thans volop in marathon wordt gebruikt. Mooie tekeningen verduidelijken de vaak ingewikkelde handgrepen.

De Brabantse trein is een vrij onbekende boerenaanspanning. Van twee wagens werd in de oogsttijd een wagen gevormd van forse inhoud. Het idee werd geboren toen de suikerbietenteelt eind negentiende eeuw op gang kwam. Frits van Solt dook in de geschiedenis en Lidia Kop & Carlo Knippertz maakten een fraaie fotoreportage bij Stal Brooymans.

Voor meer info:

www.mensport.nl